Това ли ще бъдат домовете на бъдещето?

Вижте концепцията на учените за жилищата на Марс  

185

Днес може да ни звучи като необозримото бъдеще, но учени твърдят, че пътуването до Марс ще бъде напълно възможно и достъпно в следващите години. Според едно проучване пък един на всеки 10 британци би заминал за червената планета още утре. 

Спрямо изследването основните причини хората да искат да идат на Марс, са усещането за приключение, насладата от повече пространство и спокойствието. Но за да се наслаждаваме на новата обстановка, експертът Стивън Перанк и психологът професор Дейвид Дингес казват, че ще се нуждаем от няколко планетарни приспособления.  Те включват гимнастически салони с изкуствен кислород, визуални симулации на гледките, на които сме свикнали на Земята, и мебели, изработени от марсиански скали.

hoval.bg

Работейки с архитектурен екип за визуализацията, те създават три жилища, подходящи за живот на Марс, апартамент, предназначен за млади професионалисти, семеен дом и луксозно имение.

Основното съображение при проектиране на домовете е светлината и как да се защити жилищната площ от космически лъчи и опасни нива на радиация, както и изолацията от студа и защита от тежки прашни бури. Всеки от домовете има цветни стъкла, светодиоди, които наподобяват естествена светлина на Земята. Специални тунели позволяват на хората да се разхождат и да не излизат извън защитената зона.

Сред проектите са още триизмерни кухни, пълни с хидропонни ядливи растения, подови настилки от полирана марсианска скала, закрита градина със специално посадени лишеи и декоративни дървета.

Къщата също така разполага с цял етаж, посветен на здравето и благосъстоянието, със самостоятелна фитнес зала със СПА, спортно игрище и градина.

Сподели: