Стил Chinoiserie в интериора

Стил Chinoiserie в интериора

Красивата френска дума шиноазери (chinoiserie), няма точен превод на български, но като цяло препраща към асоциация с „китайски“. Това е стил, който става популярен през 18 век във Франция, а след това и в цяла Европа.

Автентични китайски лакирани паравани, шкафове с издълбани подрамки, порцелан тогава са невероятно скъпи. Европейските майстори започват да ги имитират: създават мебели с краища във формата на пагода, резби под формата на бамбук. Порцелановите фабрики в Мейсен и Севр (Manufacture nationale de Sèvres) произвеждат цели колекции в стила на chinoiserie.

През 18 век става модерно да се проектират тематични "китайски стаи". Търсенето на такива фантастични продукти е изключително голямо. Днес са достатъчни няколко елемента, за да създадете антураж в духа на шиноазери.

Важен елемент от стила са боядисаните панели. Изображението на необичайни птици, градини и сцени от дворцов живот се нанася върху хартиена или копринена основа, понякога допълнена с бродерия. Тези панели се използват като тапети, но е по-добре да ги украсите не с цялата стая, а с една акцентна стена.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...