Oгледален небостъргач с дължина 170 км ще бъде дом на 9 млн. души

 Oгледален небостъргач с дължина 170 км ще бъде дом на 9 млн. души

Правителството на Саудитска Арабия разкри плановете за 170 км линеен град, наречен The Line, който ще бъде построен близо до Червено море като част от Neom.

Мегаструктурата ще има огледални фасади, ще бъде висока 500 метра, но само 200 метра широка.

Планиран като част от развитието на Neom, The Line е проектиран като драматична алтернатива на традиционните градове, които обикновено започват от една централна точка.

 „При стартирането на The Line миналата година ние се ангажирахме с цивилизационна революция, която поставя хората на първо място въз основа на радикална промяна в градското планиране“, казва престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Този дизайн предизвиква традиционните плоски, хоризонтални градове и ще бъде модел за това, как хората могат да живеят в по – добра среда, но и да опазват природата.

Конструкцията ще се състои от две стеноподобни конструкции, които ще имат открита площ между тях.

С височина 500 метра двойката конструкции ще стане 12-ата най-висока сграда в света, както и най-дългата.

Структурата, която е проектирана да подслони девет милиона жители, когато бъде завършена, ще включва жилищни, търговски и развлекателни зони, както и училища и паркове.

Различните функции ще бъдат подредени по начин, описана от създателите на града като урбанизъм с нулева гравитация.

The Line ще има външна огледална фасада, която подчертава нейния уникален характер и ще позволи да се слее с природата, докато интериорът ще бъде построен така, че да създава изключителни преживявания и магически моменти.

Транспортна система, минаваща по дължината на мегаструктурата, ще бъде проектирана да свързва двата края на града в рамките на 20 минути.

Според правителството на Саудитска Арабия структурата ще бъде изцяло захранвана от възобновяема енергия и е проектирана като устойчива алтернатива на традиционните градове.

The Line е част от инициативата Neom в северозападна Саудитска Арабия. Neom е част от стремежа на Саудитска Арабия и нейната визия 2030 да диверсифицира икономиката си и да стане по-малко зависима от петрола.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...