Мобилен дом с комфорта на апартамент

Модерното движение „Малки домове“ и мисията му да вдъхновява хора...

1950

Модерното в момента движение „Малки домове“ има за мисия да вдъхновява хората да организират своя живот и битие така, че да живеят максимално устойчиво, при това на много малка площ. Пример за това е един интересен проект, иницииран от компанията IKEA в сътрудничество с Vox Creative, специализирана в създаването на малки мобилни домове. Плодът на тяхното сътрудничество е енергийно независимият мобилен дом, наречен Ikea Tiny Home, който, макар и базиран на модела Vista Boho XL, е построен от нулата с напълно обновено разпределение на зони и набор от вградени мебели и уреди.

Максималната функционалност и екологосъобразността са приоритет при проектирането и производството на мобилни жилища, затова не е изненада, че всички структурни елементи (както вътрешни, така и външни) са създадени само от естествени материали.

Голям плюс на малкия дом е пълната му автономност и енергийната независимост, което улеснява живота на собствениците и нанася по – малко щети върху околната среда. За да отговорят изцяло на нуждите на жителите с електричество, на покрива на къщата са монтирани два слънчеви панела, а преобразувателите и батериите са разположени в скрито отделение за битови нужди на къщата.

Подреждането на малко пространство с площ на по-голям гардероб, в която трябва да поберете всичко необходимо за комфортен живот на поне двама души, е наистина супер задача дори за специалистите на IKEA.

 

След внимателно премисляне обаче, резултатът е очарователен двуместен Ikea Tiny Home с площ от 17,3 кв. м, сглобени на двуосно ремарке, което няма ограничения за транспортиране в никоя държава. За да се създаде колоритен външен вид, който идеално се вписва във всеки пейзаж (дори градски), са използвани кедрови дъски, обработени по стария японски начин Shou Sugi Ban, което ще удължи живота и ще помогне да се предпази дървото от вредното въздействие на насекомите, влагата и слънцето.

Интериорът на къщатае декориран в светли цветове (бели стени, а таванът и подовете са от естествено дърво), което с щедро остъкляване позволява да се създаде илюзия за по-голямо пространство. В долната част на кемпера има нормално легло, разположено така, че да не пречи на никого. За да се използва всеки милиметър пространство, спалнята е уплътнена с вграден гардероб с издърпващи се елементи, докато пространството под двойното легло е оборудвано с повдигащ механизъм и добавено просторно чекмедже.

В непосредствена близост до зоната за спане е организирана всекидневна, която служи като място за почивка, "зала" за хранене и дори домашен офис с антре. Основният "герой" на тази зона е малък диван, който не само се сгъва, но и има скрита кутия за съхранение. Масата-пиедестал на колела служи като допълнително работно пространство по време на готвене или лесно се превръща в масичка за кафе, която е подходяща за приятелско парти. Въпреки че има и сгъваема маса за хранене, която лесно може да се трансформира в място за работа или празник за голяма компания.

 

Като се има предвид, че мобилният дом е предназначен не само за пътуване и отдих, но и за постоянно пребиваване, не е изненада, че кухнята е оборудвана по всички правила с всичко необходимо за приготвяне на вкусна домашна храна. Тук има място за кухненски комплект, мивка, малък хладилник, електрически плот, който лесно може да се изнесе навън, и микровълнова фурна.

В банята има душ кабина, тесен правоъгълен умивалник и тоалетна за сухо компостиране.

Къщата може да съществува автономно, но е лесно да я свържете към централните комуникации.

Основната конфигурация включва и мини сплит климатични системи. Те са проектирани да поддържат комфортна температура във всяка климатична зона и по всяко време на годината.

Към момента не е известно дали ще започне масово производство, но представеният модел все още не се продава, а се проучва само търсенето. Очакваната цена на тази къща е 63,4 хиляди долара.

 

Сподели: