Как са подредени малките апартаменти в различни страни по света

5 примера, от които да заимствате  

5701

Малкият апартамент може да звучи като кошмар за много хора, а нелесната задача да се подреди би отказала по – неопитните. Но ако се въоръжите с декоративни и практични техники, които чужденците използват при подреждането на интериора, може да се радвате на много комфортно и уютно жилище.

Ето как подреждат малкото жилище по света

1. Франция: Мебели матрьошки и работа с цветовете

В някои апартаменти отделната всекидневна е лукс, така че трябва да я направите част от общото пространство. В този случай дизайнерите имат страхотен трик, наречен принцип на матрьошка. Всички мебели са обмислени по такъв начин, че да могат да се "скрият" един под друг.

Също така французите знаят как да работят с цвят. Те отхвърлят идеята, че само светли нюанси са подходящи за декориране на малки апартаменти. Ето защо тъмните тонове често се срещат в малките жилища, като те създават усещане за близост, а не за теснота. Визуално размерът на апартамента ще намалее само ако сложите ненужно обзавеждане или ако не можете да намерите оптималната конфигурация, а цветовата схема по този въпрос не играе толкова важна роля. Ако се страхувате да не прекалите с наситени нюанси, подчертайте само една стена с тъмен цвят. Така в стаята ще се появи не само акцент, но и допълнителен визуален обем.

2. Швеция: Зониране със завеси и стъклени прегради

Въпреки факта, че много собственици слагат сгъваеми дивани вместо легла в апартаментите си, истината е, че никой диван не може да бъде толкова удобен, колкото нормалното легло. Ако не искате да жертвате нито комфорта, нито площта на апартамента, използвайте трик от Швеция – сложете подиум, легло върху него и използвайте вътрешното пространство като гардероб за дрехи, спортно оборудване или други неща, които не се ползват често.

Шведите също използват завеси за зониране. Текстилът е незаменим, ако искате да се изолирате от основното пространство не толкова физически, колкото психологически, например, ако спалнята е комбинирана с хола и трябва да скриете леглото. За да накарате текстила да се „разтвори“ в пространството, съобразете ги с тона на стените. В идеалния случай, ако преобладава белият цвят, многофункционалната стая няма да се окаже претоварена.

3. Япония: Вътрешен прозорец

Ако апартаментът е малък и чувствате, че стените ви притискат, опитайте следния трик: направете прозорец, отварящ се от една стая в друга. Наличието на един вид прозорец на вътрешната стена на апартамента ще ви освободи от психологическото чувство на изолация.

4. САЩ: Подвижно зониране и огледало за цяла стена

 

Тук са особено популярно мобилните стени, които да зонират пространството. Те лесно променят местоположението си и трансформацията не изисква никакви физически усилия. Такава стена може да отдели хола от спалнята или да раздели детската стая на две зони: за момче и момиче. Добре е леглото да се постави в гардероба - в този случай през деня може да се увеличи площта на хола.

Наред с това тук са популярни огледала, които перфектно се справят със задачата визуално да разширят стаите. Имайте предвид, че огледалото е най-добре да се постави на широка стена..

5. Дания: Използвайте перваза на прозореца

При малък размер стая всеки квадратен метър и всяка повърхност са от значение, така че си струва да се възползвате максимално от пространството. Например, използвайте первазите на прозорците не за цветя, а като бюро, кът за четене, рафт за книги, тоалетка или допълнително място за сядане. В кухнята первазът на прозореца може да се комбинира с плота, поради което площта на работната повърхност ще се удвои почти двойно.

Сподели: