Как да изберете най-подходящите цветови схеми

Вижте съветите на експертите

1470

Независимо дали се местите в  нов дом или искате да придадете свежо излъчване на сегашното си жилище, новият цвят може да промени цялостно помещението. И докато това начинание е много вълнуващо, може да се окаже и доста объркващо. Предлагаме ви няколо съвета при избора на цветовеи схеми за дома:

Топли срещу студени

Когато сте търсили боя, най-вероятно сте чули за топли и студени тонове. Топлите са традиционните цветове като жълто, оранжево червено и розово, а студените са синьо, зелено и аква. Неуралнте тонове могат да бъдат и топли и студени, ако се колебаете кой какъв е, питайте специалистите.

 

Допълващи се срещу контрастни

Какви цветове търсите: цветове, които „вървят“ заедно или такива, които са в контраст? Ако изберете първия вариантм търсете аналогични цветове – тези, които са едн до друг на цветовия картел (като бяло и бежаво). Ако искате цветовете да са различни един от друг, изберете контрастни цветове – зелено и червено, синьо и жълто.

60-30-10

Златното правило за цветовите схеми е да следвате съотношението 60-30-10 когато избирате три цвята и мислите как да ги съчетаете. Разделете стаята така: 60% от цвета идва от стените, 30% от цветовете в килимите и мебелите, 10% от цвета – акцент – вази, лампи, картини.

На какво да обърнете внимание?

Подът

Започнете избора на цвят от пода. Той ще определи и избора на останалите цветове. Топлите нюанси изискват различен от белия цвят. Плочките и килима определят също цвета.

Осветление

Какво осветление имате? Големи прозорци? Много лампи? Едно голямо тяло? Количеството светлина и откъде идва ще определи и цвета на стените ви. Вземете парче картон и го боядиайте в цвета, към който сте се насочили.  Оставете го до стената няколко дни, за да видите как светлината се отразява.

Помислете какво имате вече

Ако имате килим или някакво произведение в ставята, трябва да съобразите цветовете и с тях. Решете дали искате допълващи се или котрастиращи тонове.

Различни цветове в различните стаи?

Добра идея да заложите на един и същи цвят или цветове във всички стаи, но не е задължително да бъдат в един и същи тон. За бебешката стая изберете светло синьо, а за кабинета или всекидневната – по – тъмно синьо. 

Сподели: