Дананг – градът, който те омагьосва от пръв поглед

Той изненадва с уникални гледки и места за посещение

1702

Дананг е един от петте най-големи града във Виетнам, наред с Хо Ши Мин, Ханой, Хайфонг. Разположен на брега на Южнокитайско море в устието на река Хан, той е сред най-важните пристанищни градове на страната.

Дананг е търговският и образователен център на Централен Виетнам, както и най-големият град в региона. В радиус от 100 километра може да намерите няколко обекта на ЮНЕСКО за световно наследство, включително Императорския град Хюе, Стария град на Хой Ан и руините на Май сон (My Son).

В Дананг, може да се полюбувате на 30-километрова брегова линия, където да се гмуркате, да карате яхта или да практикувате редица водни спортове. 

Градът предлага много исторически забележителности и места за пазаруване, които заслужават да им отделите поне няколко дни. На местните пазари в Дананг можете да намерите изгодни оферти и автентична виетнамска храна.

Вечер посетете някой от многобройните барове по покривите на хотелите и се насладете на великолепна гледка към града, плажовете и планините.

И ако Дананг вече предизвика интереса ви, ето няколко места, които са задължителни за посещение.

Dragon Bridge (Драконският мост) 

Един от най-емблематичните символи на Дананг, този сложно проектиран мост изобразява огнедишащ дракон, който гледа към Южнокитайско море. Той спечели наградата „Diamond“ за Инженерно съвършенство през 2014 г.

Мостът тежи 8164 тона и се простира на 666 метра дължина. Най – добре е да се види по време на разходка покрай реката, след като слънцето залезе, като мостът постепенно променя цвета си на всеки няколко минути. През уикенда и в празнични дни в 21:00 ч. "драконът" започва истинско шоу - устата му бълва огън и след това вода. 

Marble Mountains (Мраморните планини)

Marble Mountains са група от пет скали, наречени на земните елементи: Kim (метал), Thuy (вода), Moc (дърво), Hoa (огън) и Tho (земя). Планината, достъпна за туристите, е Thuy, където ще намерите лабиринт от пещери и коридори.

В различните краища на планината има няколко зашеметяващи пагоди и храмове. Препоръчваме ви да се снабдите с карта преди да се впуснете в екскурзията.

Най-големият вход на пещерата е в основата на планината и е описван като „ад“ от местните жители. Това се дължи  на различните страховити статуи и гравюри, изобразяващи задгробен живот на страдания и мъчения. Обуйте удобни и стабилни обувки, когато идвате тук, защото мраморните стъпала са хлъзгави.

Ba Na Hills (Ба На Хилс)

Тази хълмиста местност е като извадена от приказка. Тя е изградена по подобие на стар европейски град, пълен със замъци, калдъръмени улички и красиви дворове.

Комплексът разполага и с будистки статуи и храмове, построени само за развлечения, което създава странна комбинация между стария Изток и Запад. За да стигнат до върха, посетителите трябва да се качат дълъг кабинков лифт, който предлага зрелищна гледка към долината долу. Системата е завършена през 2013 г. и държи няколко рекорда на Гинес, включително за най-голямо разстояние между станциите, най-голяма промяна в надморската височина и най-дълъг еднокабинков лифт с една станция. Температурите на върха на планината са освежаващо прохладни и има безкрайни възможности за снимки.

Посещението на Ba Na Hills си заслужава не само заради зашеметяващите пейзажи, но и заради дългия списък от забавления за цялото семейство.

Планината Sơn Trà

Тази планина в северния край на плажа My Khe се нарича Маймунската планина заради редкия вид маймуна, която обитава гъстите гори. Sơn Trà е бивша база на американската армия за наблюдение и комуникации, като някои от радарните куполи се виждат и днес. Обикновено туристите наемат скутер или шофьор, за да се качат до върха и да разгледат града и крайбрежието.

Освен това има и няколко местни туристически фирми, които организират походи до планината.

Golden Bridge Hands (Мостът „В ръцете на Бог“)

Наскоро дебютиралият във Виетнам Golden Bridge Hands е истински шедьовър. Той представлява две гигантски каменни ръце, между които проблясва тънък златист мост, разположен на 1400 метра надморска височина над Ba Na Hills.

От тук се открива спираща дъха панорамна гледка към долината. Според туристите, които вече са имали възможност да се разходят по архитектурното чудо, чувството е, че все едно ходят по облаци.

Макар и не твърде популярна у нас дестинация, Виетнам ни изненадва с изключителна красота, история и култура. Това е пътуване, което няма да забравите и ще искате да се върнете отново в тази великолепна страна. 

Idei.bg лети на борда на Qatar Аirways. 

Сподели: