Дизайнерско жилище от 28 кв.м

Когато не може настрани, може нагоре  

572

Да направиш дизайнерско жилище от 28 кв. м пространство може да изглежда като невъзможна задача. Все пак тук трябва да има кухня, баня, дневна, спалня и място за багаж. Но за архитектите от полско студио, изглежда няма невъзможни неща и те успяват да оформят кокетно и много удобно жилище за млада двойка.

12 идеи за всеки, който обитава малко жилищеПримерът от едно миниатюрно пространство в Ню Йорк  

За да се възползват максимално от обема на жилището те залагат на вертикалното оформление. Голямо предимство на апартамента е неговата височина. Затова и точно над входа те проектират кът за сън. L-образната форма по стената придава жизненост и  архитектурен интерес към предимно белия интериор.

Многофункционалност: тесните, спестяващи място стълби, водещи до мансардната спалня служат и като библиотека, място за дрънкулки и стерео система. В коридора, срещу банята, вградените рафтове и релси за висящи дрехи образуват гардероб. Същевременно мястото служи и като опра за платформата.

Малко жилище от 29 кв. мВ него има малка кухня, бюро, всекидневна част и легло на втори етаж.

 

Отворен план: в това жилище само затворена е само банята. Всички други зони са отворен план, без врати или вътрешни стени, блокиращи отделните пространства. В този случай, позиционирането на кухнята в ъгъла поддържа визуална връзка между тази нея и дневната, но леглото остава встрани от миризмите, които идват по време на готвене.

Семпла цветова палитра: дизайнерите избират черно-бяла цветова схема. Жилището обаче съвсем не е скучно, благодарение на баланса на текстурата от шперплата на платформата на мансардата, стълбите и масата за хранене. Черната стена -  акцент в кухнята придава дълбочина на пространството. В такъв малък апартамент използването на твърде много цветове може да създаде хаотична атмосфера и може да утежни стаята.

Достатъчно място за движение: пътят от вратата през дневната към кухнята е ясно дефиниран, с много отворено подово пространство. Обзавеждането е в мащаба на пространството и е разпределено на места, където няма голям поток. Това води до създаване на малки кътчета с определени функции. Така например, малкото бюро разделя жилищната площ от входа и  прави пространството по - приветливо.

Фокусни точки: архитектите могат да избират измежду смели ярки акценти или на детайли. Те се спират на второто. Старата врата от деветнадесети век е запазена непокътната, за да контрастира с модерните материали и облицовки. Ефектът е много семпъл, но забележим акцент, който се откроява, но и допълва цялостната атмосфера.

Тайните места в жилището ни Можеш да си ги направиш сам!
Сподели: