7 начина да създадете луксозен интериор, без да прекалявате

Трикове, които работят

10116

Луксозен интериор, който едновременно ще демонстрира статуса и добрия вкус на собственика на апартамента, е мечтата на мнозина. Създаването му обаче не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. Основното е да се намери тънка граница между стил и помпозност. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да не прекалявате при декорирането на апартамента си.

Злато в интериора Правила за използване на метала за създаване на скъпа среда  

1. Разберете какво означава „лукс“ в модерна интерпретация

 

Перфектната къща: 7 златни правила при проектиранеВсеки може да бъде дизайнер

Преди да започнете да създавате луксозна атмосфера в дома си, добре е да разберете дефиницията на думата „луксозен“ и да разберете какво означава тя в модерен стил. Философията на "скъпи и богати" вече не е актуална. Пищността и умишленият лукс са заменени от по-задълбочено разбиране на дизайн. На първо място, говорим за:

• внимание към най-малките детайли;
• използване на висококачествени довършителни материали, мебели, декор;
• функционалност и екологосъобразност;
• комфорт на живот;
• стилистична точност;
• индивидуалност, искреност, специфичност.

2. Намерете вдъхновение в работата на топ дизайнери

 

Ако списъкът, споменат в предишния параграф, ви плаши малко, не се притеснявайте: за да създадете желаната атмосфера в апартамента, не е нужно да имате специализирано образование. Разгледайте работата на интериорни дизайнери и се опитайте да заимствате от тях.

3. Преместете светлината на прожекторите

Случва се така, че бюджетът за интериорна декорация не е достатъчно голям. В тази ситуация е невъзможно да се купи например висококачествен кожен диван като централен елемент на хола. Не бива обаче да се разстройвате и да приемате, че обзавеждането на стаята вече няма да изглежда луксозно поради липсата на мебели, за които сте мечтали. Като начало можете просто да изместите фокуса на вниманието: подредете акцентна стена зад дивана, закачете необичайни лампи по стените, добавете декоративни елементи като възглавници, картини, килим и др. В този случай външният вид ще има с какво да се улови и визуалният център на стаята ще стане по-тесен не диван.

4. Разчитайте на естествени материали

 

Доста е трудно да се намерят висококачествени имитации, а очевидните фалшификати значително намаляват цената на интериора: евтин мраморен плот, който няма много общо с естествения камък, тапети с тухлен модел, подови настилки, имитиращи дърво - всички тези опции са противопоказани, ако мечтаете за наистина стилен и статусен интериор.

Най-добре е първо да заложите на естествени материали - това е печеливш ход, ако целта ви е уютна и модерна среда. Дърво, метал, кожа, екологичен текстил, изработен от естествени материали, неизменно се свързва с богатството и никога не излиза от мода. Освен това тези материали се вписват във всеки интериор, но изглеждат най-добре в скандинавски и еко-стил.

5. Помислете за осветлението

По някаква причина тази точка най-често се пренебрегва. Много хора смятат, че един полилей в центъра на тавана е достатъчен и ако той е обемист и лъскав, декорът ще бъде шик. Всъщност е точно обратното. Масивните полилеи отдавна не са на мода, помислите върху няколко сценария на осветление.

6. Фокусирайте се върху основите

Ключът към луксозна обстановка при сравнително малък бюджет е разумното разпределение на средствата. Добър вариант е да се разчита на класика, минимализъм и семпли форми, както и да се даде предимство на основните елементи от интериора. Следвайте просто правило: колкото по-важна е ролята на даден артикул, толкова повече средства трябва да отделите за него. Да предположим например, че планирате да ремонтирате спалнята. Очевидно леглото трябва да бъде основният акцент в стаята. В този случай можете да спестите пари, например, за закупуване на килим или декорация на стена, но да инвестирате във висококачествено и удобно легло.

7. Добавете лъскави повърхности

Гланцът е свързан не само с богато, шикозно обзавеждане, но и внася нещо празнично и жизнено в интериора. Разбира се, грижата за такива повърхности не е лесна - те се нуждаят от внимателна редовна поддръжка и ако я пренебрегнете, тогава вместо луксозен апартамент има шанс да създадете усещане за безредие.

12 интериора за спалня в златистоНяма как да не ги харесате
Сподели: