Три великденски десерта, различни от козунак

За един по - вкусен празник

442

Традиционно свързваме Великден с шарени яйца, крехко агнешо и…апетитен и пухкав ароматен козунак. Но всеки ден ядене на козунак ни омръзва и започваме да се озъртаме за друго сладко изкушение. Ето защо решихме да ви предложим три лесни за приготвяне десерта, с които да разнообразите великденското меню, но и да не избягате от темата на празника.

10 идеи за великденска декорацияНаправи си сам предложения за цветен празник  

 Великденски брауни хапки

25 красиви декорации за ВеликденПразнувайте с тези лесни и цветни идеи  

Съставки

175 г масло, нарязано

150 гр тъмен шоколад

250 гр светлокафява мека захар

85 гр самонадигащо се брашно

50 г какао на прах

3 големи яйца, разбити

100 гр млечен шоколадов чипс

24 мини шоколадови яйца, плюс допълнителни за украса

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180C / 160 C с вентилатор /. Постелете с хартиени форми тавичка за мъфини с 24 гнезда.

Сложете маслото, тъмния шоколад и захарта в тенджера и загрейте много леко, като бъркате през цялото време, докато маслото и шоколадът се разтопят. Махнете от котлона и оставете да се охлади за няколко минути.

Междувременно пресейте брашното, какаото и хубава щипка сол в голяма купа. Разбъркайте разтопената шоколадова смес и разбитите яйца, след това добавете половината шоколадов чипс и разбъркайте.

Разделете сместа и поставете мини яйце в средата на всеки мъфин, като натискате леко надолу. Печете за 12-15 минути. Оставете да се охлади за 10 минути, преди да прехвърлите на телена поставка, за да се охладят напълно.

Разтопете останалата част от шоколадовия чипс в микровълновата печка или на водна баня. Оставете да изстине, след това украсете браунито. 

Великденски бисквити

Съставки

300 г обикновено брашно

150 гр захар

150 гр масло, нарязано на кубчета

1 голямо яйце

2 ч. л. екстракт от ванилия

За глазура:

500 гр пудра захар за глазура

Гел боя за оцветяване на храната

кайсиево сладко

Смесете брашното и захарта в купа. Добавете маслото и разтрийте заедно на пясък. Разбийте яйцето с ванилията, след което добавете в купата. Омесете тесто и приберете в хладилника за поне 30 минути. Загрейте фурната до 180C / 160 C вентилатор /. Постелете тава с хартия за печене.

Разточете ½ от тестото и с форма – яйце изрежете бисквити. Може да използвате малка кръгла форма, за да отрежете част долната страна на половината бисквитки (ако искате да ги запълните със сладко по – късно).

Печете за 12-15 минути, докато бисквитите станат бледо златисти. Охладете за няколко минути след което прехвърлете на телена стойка, за да се охладят.

За да украсите бисквитите с глазура, добавяйте вода към пудрата захар, за да се получи гъста паста. Сложете бои по желание и с помощта на шприц нарисувайте яйцата.

Ако сте направили дупчици в половината бисквити, слепете ги с целите и запълнете с кайсиево сладко.

Великденски шоколад

Съставки

225 гр тъмен шоколад на парчета

100 г несолено масло, на кубчета

2 с. л. Какао на прах

2 с. л. златен сироп

100 гр чаени бисквити

50 гр мини машмелоус

50 г сушени червени боровинки

200 гр шоколадови мини яйца

Приготовление:

Стопете шоколада и смесете с  маслото на водна баня. Махнете от котлона и добавете какао на прах и златен сироп. Оставете да се охлади при стайна температура за около 15 минути.

Натрошете бисквитите в торбичка за фризер и разбъркайте в охладения шоколад, мини машмелоуса, червени боровинки и 150 г от мини яйцата.

Изсипете сместа в тавичка и загладете. Разпределете останалите мини яйца, като ги натиснете малко и оставете в хладилника за 1 час.

Нарежете на парченца.

10 забавни великденски проектаКоито могат да се превърнат в перфектните подаръци за малки и големи  
Сподели: