Със затоплянето на времето ни се иска да прекарваме все повече време навън. А какво по – хубаво от това да направим една приятна и забавна вечеря на открито. Може да е в градината, на терасата, а защо не и на къмпинг.
Има ли някой, който да не обича сладолед? Надали. А както се оказва, сладоледът може да бъде не само във фунийка или ...
15/04/2020Предлагаме ви три идеи за вечеря, които може да направите на барбекюто или скарата.
Ориз по гръцки
Боли ви гърлото и се чувствате отпаднали? Или искате да се защитите срещу настинка? Уверете се, че хапвате редовно су...
09/04/2020
2 големи шепи спанак
½ чаша качествен екстра върджин зехтин
1 средна глава лук, нарязан на ситно
1 ½ чаши дългозърнест бял ориз
ситно нарязан пресен копър и свежи листа от мента
сок от 2 лимона
сол
сирене фета
Измийте спанака и го накъсайте на едри парчета. Загрейте дълбок и широк тиган. Изсипете зехтин и лук и гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът омекне - 8 до 10 минути. Добавяйте части от спанака, като разбърквате. Гответе докато омекне. Разбъркайте ориз с 3 части вода, посолете. Гответе 15 минути, разбъркайте и ако е необходимо, добавете още малко вода, за да стане кремообразна консистенция. Махнете от огъня, добавете пресните подправки, лимоновия сок и начупеното на едри парчета сирене.
Насладете се с чаша вино.
Пиле с лимон
Съставки:
1/2 чаша зехтин
2 чаени лъжички лимонова кора
2 супени лъжици смлян чесън
1/4 чаша заатар
лимонов сок
1 1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка черен пипер
8 пилешки бутчета с кожа
2 лимона, всеки нарязан на 4 парчета
Смесете зехтина, лимоновата кора, чесъна, заатара, лимоновия сок, солта и черния пипер. Добавете пилешкото месо и мариновайте. Охладете за 1-2 часа. Извадете пилето от хладилника и го оставете да почине за 30 минути. Изпечете на скара или барбекю
Поднесете с гарнитура по избор.
Сандвич по италиански
1 хляб чабата
Маслинова паста
2 супени лъжици балсамов оцет
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
4-5 парчета прошуто или качествена шунка
1 топка прясна моцарела, нарязана на кръгчета
1 печена чушка, нарязана на ситно
6 листа пресен босилек
Прясно смлян черен пипер
Срежете чабатата наполовина хоризонтално. Намажете едната половина със зехтин и няколко капки балсамико. Подредете парчетата шунка или прошуто , моцарелата и печената чушка, след което завършете с босилек. Поръсете с черен пипер на вкус и поставете горната половина на хляба. Увийте сандвича добре с фолио. Поставете отгоре тежка дъска и оставете да преседи 30 минути. Развийте, нарежете на парчета и сервирайте. По желание може и да запечете.
Всеки човек знае, че правилното измиване на храната е от съществено значение за нашето здраве. Всичко изглежда доста ...
17/04/2020