Боб. Звучи толкова лесно и просто ястие, нали? Но истината е, че това ястие може да придобие множество лица, стига да знаете как да го комбинирате и поднесете. Вто няколко идеи за преобразяването на обикновения боб.
Според изследването, 1 на всеки 10 души в света поне веднъж е страдал от леко натравяне от храна. Свежестта на продук...
12/04/2018Къри боб с карфиол
Съставки
Много домакини погрешно смятат, че продуктите с дълъг срок на годност могат да се ползват с месеци. За съжаление това...
03/05/2019
3 супени лъжици растително масло
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
1 канелена пръчица
1 дафинов лист
1 супена лъжица смлян пресен чесън
1 супена лъжица джинджифил
1 чаена лъжичка копър
1 чаена лъжичка семена от кимион
кардамон
1/4 чаена лъжичка кайенски пипер
1/2 чаена лъжичка смлян кориандър
1/2 чаена лъжичка куркума
1/2 чаена лъжичка гарам масала
1 консерва цели обелени домати
1 чили
1 ч.л. сол
3-4 кутии чрвен боб от консерва, изплакнат и отцедени
1/2 глава карфиол, нарязан на розички
1 до 1 1/2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
Магданоз или кориандър
варен кафяв ориз (по желание)
Загрейте масло в тенджера на средно силен огън. Добавете лука и запържете, като разбърквате от време на време, 2 до 3 минути или докато леко омекне. Сложете канела, дафинов лист, чесън, джинджифил, резене, кимион и кардамон и запържете, като разбърквате, 2 минути. Добавете кайен, кориандър, куркума и гарам масала и запържете, като разбърквате около 1 минута. Добавете доматите, които сте намачкали, чили, сол, карфиол и 1 1/2 чаши вода, боба. Намалете котлона и оставете да къкри 20 минути или докато карфиолът се омекне и течността се сгъсти в кадифено изглеждащ сос (добавете още вода, ако е необходимо).
Подправете със сол, лимоновия сок и магданоз. Сервирайте горещ над кафяв ориз, с кисело мляко отстрани, ако желаете.
Фава ризото
1 парче панчета (или пушена наденица)
пилешки бульон
ок. 2 супени лъжици зехтин
4 пера пресен лук, нарязани на ситно
ситно нарязан копър
1 чаша ориз Арборио
1/4 чаена лъжичка сол
около 1/2 ч.л. пипер
2 супени лъжици масло
1 кутия консерва фава (ако нямате, може да сложите и боб)
Около 1/2 чаша настъргано пекорино
Запържете панчетата или наденицата за около 8 минути. Прехвърлете върху хартиена кърпа. В мазнината добавете малко масло и запържете зелен лук, ориз, сол и пипер. Гответе, като разбърквате, докато оризът стане непрозрачен, около 3 минути. Добавете 1 чаша от бульона и разбърквайте докато се абсорбира. Постепенно добавяйте и останалата част от бульона докато се образува кремообразна структура. Добавете фавата (боба) и оставете за минута. Дръпнете от котлона, сложете пекориното и накрая копър. Сервирайте веднага.
Дип с боб
Съставки
1 или 2 обелени скилидки чесън
2 кутии бял боб, отцеден и изплакнат
1/4 чаша зехтин екстра върджин
1/2 чаена лъжичка ситно нарязана лимонова кора
1 супена лъжица пресен лимонов сок
1 супена лъжица много ситно нарязани листа от пресен риган
Сол и прясно смлян черен пипер
В хранителен процесор (робот) смелете всичко, без подправките. Прехвърлете в купа, поръсете с риган, сол и черен пипер. Сервирайте с пресни зеленчуци или питка.
Боли ви гърлото и се чувствате отпаднали? Или искате да се защитите срещу настинка? Уверете се, че хапвате редовно су...
09/04/2020