Три нестандартни начина да сготвите боб

Три нестандартни начина да сготвите боб

Боб. Звучи толкова лесно и просто ястие, нали? Но истината е, че това ястие може да придобие множество лица, стига да знаете как да го комбинирате и поднесете. Вто няколко идеи за преобразяването на обикновения боб.

11 знака, че храната е развалена

Според изследването, 1 на всеки 10 души в света поне веднъж е страдал от леко натравяне от храна. Свежестта на продук...

12/04/2018

Къри боб с карфиол

Съставки

7 дълготрайни хранителни продукти, които всъщност се развалят лесно

Много домакини погрешно смятат, че продуктите с дълъг срок на годност могат да се ползват с месеци. За съжаление това...

03/05/2019

Три нестандартни начина да сготвите боб

 3 супени лъжици растително масло

 1 голяма глава лук, нарязана на ситно

 1 канелена пръчица

1 дафинов лист

 1 супена лъжица смлян пресен чесън

 1 супена лъжица джинджифил

 1 чаена лъжичка копър

 1 чаена лъжичка семена от кимион

кардамон

 1/4 чаена лъжичка кайенски пипер

 1/2 чаена лъжичка смлян кориандър

 1/2 чаена лъжичка куркума

 1/2 чаена лъжичка гарам масала

 1 консерва цели обелени домати

 1 чили

 1 ч.л. сол

 3-4 кутии чрвен боб от консерва, изплакнат и отцедени

 1/2 глава карфиол, нарязан на розички

 1 до 1 1/2 с.л. прясно изцеден лимонов сок

Магданоз или кориандър

варен кафяв ориз (по желание)

Загрейте масло в тенджера на средно силен огън. Добавете лука и запържете, като разбърквате от време на време, 2 до 3 минути или докато леко омекне. Сложете канела, дафинов лист, чесън, джинджифил, резене, кимион и кардамон и запържете, като разбърквате, 2 минути. Добавете кайен, кориандър, куркума и гарам масала и запържете, като разбърквате около 1 минута. Добавете доматите, които сте намачкали, чили, сол, карфиол и 1 1/2 чаши вода, боба. Намалете котлона и оставете да къкри 20 минути или докато карфиолът се омекне и течността се сгъсти в кадифено изглеждащ сос (добавете още вода, ако е необходимо).

Подправете със сол, лимоновия сок и магданоз. Сервирайте горещ над кафяв ориз, с кисело мляко отстрани, ако желаете.

Фава ризото

Три нестандартни начина да сготвите боб

1 парче панчета (или пушена наденица)

пилешки бульон

 ок. 2 супени лъжици зехтин

 4 пера пресен лук, нарязани на ситно

 ситно нарязан копър

 1 чаша ориз Арборио

 1/4 чаена лъжичка сол

 около 1/2 ч.л. пипер

 2 супени лъжици масло

1 кутия консерва фава (ако нямате, може да сложите и боб)

Около 1/2 чаша настъргано пекорино

Запържете панчетата или наденицата за около 8 минути. Прехвърлете върху хартиена кърпа. В мазнината добавете малко масло и запържете зелен лук, ориз, сол и пипер. Гответе, като разбърквате, докато оризът стане непрозрачен, около 3 минути. Добавете 1 чаша от бульона и разбърквайте докато се абсорбира. Постепенно добавяйте и останалата част от бульона докато се образува кремообразна структура. Добавете фавата (боба) и оставете за минута. Дръпнете от котлона, сложете пекориното и накрая копър. Сервирайте веднага.

Дип с боб

Три нестандартни начина да сготвите боб

Съставки

 1 или 2 обелени скилидки чесън

 2 кутии бял боб, отцеден и изплакнат

 1/4 чаша зехтин екстра върджин

 1/2 чаена лъжичка ситно нарязана лимонова кора

 1 супена лъжица пресен лимонов сок

 1 супена лъжица много ситно нарязани листа от пресен риган

Сол и прясно смлян черен пипер

В хранителен процесор (робот) смелете всичко, без подправките. Прехвърлете в купа, поръсете с риган, сол и черен пипер. Сервирайте с пресни зеленчуци или питка.

7 храни за укрепване на имунната система

Боли ви гърлото и се чувствате отпаднали? Или искате да се защитите срещу настинка? Уверете се, че хапвате редовно су...

09/04/2020
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...