Продукти, които могат да се съхраняват в кухнята почти завинаги

Продукти, които могат да се съхраняват в кухнята почти завинаги

Много семейства планират и правят седмичен пазар, за да се заредят с най – необходимите и свежи продукти. Има обаче и такива, които може да съхранявате за много седмици и дори години напред, защото на практика те не се развалят. Ето кои са те.

1. Бял ориз

Според редица изследвания дори и след много години белият ориз остава същата питателна и ценна за организма храна, както и свежия. Затова обаче трябва да спазвате едно правило - да съхранявате продукта при подходящи условия. Идеалното място ще бъде кутия с вакуумно затваряне. Кафявият вид ориз обаче изобщо не е така.

2. Мед

Един от най-ценните продукти, предоставени от природата, се слави с магически качества. Само си представете, възрастта на меда е 5500 години и той все още е годен за консумация. Поне това е мнението на учените.

3. Сол

Солта винаги е била считана за един от естествените консерванти, благодарение на свойството да удължи срока на годност на продуктите. И всичко това се дължи на факта, че тя може да абсорбира влагата. Следователно, не е изненадващо, че самата сол няма срок на годност. Изключение е йодираният продукт, който се разваля след 5 години.

4. Соев сос

Дори отворената бутилка със сос може да се съхранява в продължение на много години на прохладно място, без да губи оригиналните си качества. Вероятно това се дължи на наличието на голямо количество сол.

5. Захар

Захарта също може да стои за много години напред, без риск от разваляне. Едно важно условие е да няма достъп до влага.

6. Сух боб

За разлика от ориза, бобът след много години загуби малка част от своите ценни и питателни свойства, но все още остава годен за консумация. "Възрастта" не променя протеиновата структура на продукта и не влияе на степента на смилаемост в човешкото тяло.

7. Кленов сироп

Много полезен подсладител, макар и с по – малко полезни вещества от меда. Той също може да издържи години наред, без да загуби качествата си. Просто го съхранявайте на сухо и тъмно място.

8. Мляко на прах

Подобно на брашното, трябва да се държи  на сухо място, в плътно затворен буркан, за да не се овлажни. При тези условия, може да го ползвате години наред.

9. Сушено месо

То се третира с много сол, който е силен консервант и така на практика става изключително дълготраен продукт.

10. Спиртен алкохол

С течение на времето, алкохолът може да промени малко вкуса и да стане по-горчива, или течността да се изпари. Но що се отнася до срока на годност, той е изключително дълъг.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...