Най-мръсните места във вашата кухня

Най-мръсните места във вашата кухня

Кухнята може да е сърцето на един дом, но това може и да е причината да бъде най -мръсното място в дома. Има причини за тази бъркотия - като използвани съдове, лепкав под или загоряла фурна. Но има ли други места, които забравяте да почистите? Помислете какво попада върху кухненските плотове и рафтове – немита и сурова храна, чанти и портмонета, които стоят по пода, и колко често докосваме дръжките на хладилника на шкафовете. Нека да разгледаме най-мръсните места във вашата кухня и как можете да ги поддържате чисти.

10 неща, които да изхвърлите от кухнята

Имате ли излишни неща в модерната си, може би дизайнерска кухня? Вижте какво трябва да изхвърлите от кухнята следващ...

04/01/2016

Копчета, дръжки и тъчпадове

Хитри начини да почистите мръсотията у дома

Върнете лъскавината на тиганите с оцет, сода и вода. Сипете вода в загорелия тиган, добавете малко оцет и оставете за...

15/09/2016

Всеки уред във вашата кухня има някакъв вид контролен панел или дръжка, която докосвате всеки път, когато използвате. Всички те се докосват след приготвяне на сурова храна или преди измиване на ръцете, оставяйки бактерии като Salmonella, Listeria, E. coli, плюс мухъл и дрожди.

Дръжките на кухненските шкафове, дръжките на уредите и контролните панели трябва да се почистват след приготвяне на храна или ежедневно, като се използва дезинфектираща кърпа или дезинфектант със  спрей и чиста кърпа или хартиена кърпа.

Мивка

Въпреки че по мивката винаги има много вода, вероятно има микроби, дебнещи на повърхността, особено в пукнатините, където мивката се присъединява към плота, около тапите за оттичане и изхвърляне на боклук.

Кухненската мивка трябва да се дезинфекцира след всяко приготвяне на хранене, миене на чинии или поне веднъж на ден, като не забравяйте дръжките и крана, както и плотовете в близост до мивката. Те улавят всички пръски, когато изплакнете замърсени храни.

Гъби и кърпи за съдове

В стремежа си да намалят използването на хартиени кърпи и тяхното въздействие върху околната среда, много домакини използват целулозни гъби, четки за почистване на мивки и платнени кърпи за чинии. За съжаление, според проучване, най-малко 75 процента от тези продукти съдържат колиформни бактерии (салмонела или E.coli).

Ако използвате такива, те трябва да се измиват в гореща вода след всяка употреба.

Хладилник

Вече знаете какво може да дебне по дръжките на хладилника и тъчпадовете, но дори и при ниските температури във вашия хладилник може да виреят някои вредни бактерии.

Повечето плодове и зеленчуци ще останат свежи по-дълго, ако не бъдат измити преди съхранение и отиват в чекмеджето за зеленчуци, покрити с бактерии и пестициди. Разбира се, вие ги измивате, преди да ги приготвите и сервирате на семейството си, но бактериите и микробите остават в чекмеджето за чистота.

Същото се случва и със суровото месо, което се съхранява в хладилник. Дори пакетирани продукти като мляко или масло са били обработвани и съхранявани много пъти, преди да влязат във вашия хладилник.

Дъски за рязане

Дъските за рязане, особено дървените, могат да съдържат бактерии дори след еднократна употреба. Важно е да имате поне две отделни дъски за рязане: една за плодове и зеленчуци и една за месо. Това ще намали кръстосаното замърсяване по време на приготвяне на храна.

Кафемашина, блендер и дребни уреди

Дори чистата вода, която се задържа в топла и влажна среда като кафемашина, може да създаде перфектна среда за растеж на бактерии, дрожди и мухъл. Някои малки уреди трябва да се почистват след всяка употреба.

Кутии за многократна употреба, пазарски чанти и бутилки за вода

Всеки път, когато използвате повторно кутия за многократна употреба, пазарска чанта или бутилка с вода, има потенциал за кръстосано замърсяване от бактерии, освен ако не е почистено правилно.

Контейнерите трябва да бъдат напълно разглобени и поставени в съдомиялна машина или измити в гореща сапунена вода и напълно изсушени. Повечето кутии за обяд и пазарски чанти за многократна употреба могат да се хвърлят в пералнята за цялостно почистване.

 

Плотове

Какво стои на кухненските плотове в момента? Когато преместите чантата или пазарската чанта, ще приготвяте ли храна на същото място?

Вземете дезинфектираща кърпа или чиста кърпа и дезинфекционен спрей и почистете преди да приготвите храна или поне веднъж на ден. 

10 задължителни предмета за модерната кухня

Днес да имате тенджери и ножове в кухнята не е достатъчно. Модерната кухня се нуждае от най-новите джаджи и устройств...

09/11/2015
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...