Най-добрите кухненски плотове

Гранит, кварц, мрамор, ламинат, стъкло или дърво?

869

Ако проектирате нова кухня, вероятно сред въпросите, които стоят пред вас е изборът на материал за плота. След като вече сте избрали цветовете на стените, шкафовете са проектирани, решили сте за пода, сега идва ред и на плота.

Уникални идеи за кухненския плот Модерни, стилни и удобни кухненски плотове

При това разнообразие на пазара обаче, какво да изберем, така че не само да отговаря на вида на кухнята, но и да е траен, устойчив и да е удобен за работата.

На първо място премислете как планирате да използвате кухнята - ще има ли много готвене, или по – скоро ще се забавлявате с много гости? Ако използвате кухнята си предимно за готвене, какъв е вашият стил на приготвяне на храната – правите всичко от нулата или по- скоро залагате на бързи ястия? Имате ли много уреди, или предпочитате на ръка да извършват основни дейности?

Кухненски остров – аквариумЗа луксозната кухня

Кухненският плот ще се използва за подготовка, сервиране и, потенциално, за хранене и ще трябва да издържат на редовно интензивно почистване. Те са естествена фокусна точка във вашата кухня, допълвайки кухненските шкафове са ключова част от процеса на проектиране. Ще ги използвате няколко пъти на ден, така че е важно да изберете тип кухненски плот - или типове, ако избирате повече от един материал за вашата кухня - който харесвате както на външен вид, така и повърхността да отговарят на вашия стил на живот.

Основният фактор, който трябва да се вземе предвид, когато се търсите най-добрите кухненски плотове, е материалът. Най-често срещаните варианти са камък, дърво, изкуствени композитни материали и ламинат, всеки от които има свои уникални свойства.

А ето и някои от предимствата и недостатъците на основните видове.

Гранит

Гранитът е един от най-популярните решения за кухненски плотове. Той е стилен, красив и е свързан с луксозни дизайнерски схеми.

Предимства:

Устойчив на износване

Топлоустойчив

Антибактериален

Лесно се почиства

Недостатъци:

Много е тежък

Скъп

Когато е правилно запечатан, той също е устойчив на петна и изисква много лека поддръжка. Той е много здрав, малко вероятно да се напука или драска, и само трябва да се запечатва веднъж на 10 години. Изключително топлоустойчив, гранитът лесно може да издържи всички горещи тигани, поставени върху него.

Кварц

Според експертите кварцът „отразява сложността, емоциите и нюансите на естествения камък, като същевременно осигурява превъзходно качество и дълготрайност“.

Предимства:

Устойчиви на износване

Антибактериален

Лесно се почиства

Неограничена гама от цветове

Недостатъци:

Много тежък

Скъп

Кварцът става все по-популярен през годините и е не само красив, но и изключително устойчив на оцветяване и надраскване, но е по-малко устойчив на топлина от гранита. Кварцът всъщност е дори по-издръжлив от гранита, в смисъл, че е още по-малко податлив на начупване и изисква само периодично повторно запечатване.

Твърда дървесина

Независимо дали сте за съвременна или традиционна кухня, твърдата дървесина е чудесно решение, стига да сте готови на по – старателна поддръжка.

 

Предимства :

По-евтина от камъка опции

Разнообразие от дървесни видове и цветове

Антибактериален, ако се поддържа

Изглежда страхотно когато остарява

Недостатъци:

Изисква честа поддръжка

Може да се оцвети

Може да се напука

Недостатъкът на дървото в сравнение с каменните или композитните опции е, че той изисква по – честа поддръжка. Въпреки това, може да гледате на това като плюс, тъй като работният плот ще остарее с течение на времето, придобивайки красива патина.

Ламинат

Ламинатът е икономично и универсално решение за работния плот и се превърна в най-популярната опция на пазара.

 

Предимства :

Евтин

Антибактериален

Може да имитира по-скъпи материали

Лесен за поддръжка

Лесно се почиства

Устойчив на износване, надраскване и топлина

Подходящ за всеки стил кухня, от съвременен до класически

Недостатъци:

Не издържа на висока температура

Лесно се надрасква

Може да поеме повече бактерии

Ламинатните плотове могат да изглеждат добре на хартия, но получавате това, за което плащате. По-евтините варианти ще повредят лесно и нямат доста изброените по-горе предимства. Уверете се, че когато избирате ламинат, взимате качествен вид.

Стъклен

Стъклото навлезе наскоро на пазара на плотове. Той е стилен, гъвкав и се вписва перфектно в съвременен дизайн.

 

Предимства:

Може да бъде изработена във всякакъв размер или форма

Лесно се почиства и хигиенизира

Изключително издръжлив

Топлоустойчив

Безкрайна гама от цветове

Изглежда модерен, стилен и елегантен

Недостатъци:

Скъп

Нуждае се от често почистване

Стъклените работни плотове се предлагат във всеки цвят, дебелина 10 мм или 19 мм и са изработени по мярка, с модерно топлоустойчиво стъкло. Все пак бъдете готови на чести почистване, защото всяко петънце си личи.

Мрамор

Това е сред най – красивите плотове и е предпочитан във високия клас кухни.

Предимства:

Луксозен вид и усещане

Топлоустойчив

Здрав

Недостатъци:

Порест е, така че може да се оцвети

Драска се лесно

Мраморът изглежда невероятно елегантен и трябва да бъде на фокус, ако искате луксозна кухня. Този материал е винаги хладен на допир (благодарение на лошите си топлопроводими свойства) и се цени като качество. Труден е за поддръжка, уязвим на оцветяване и надраскване, така че може да не е най-добрият избор в натоварена семейна кухня.

Неръждаема стомана

Това е материалът за всяка професионална кухня и избор за домашни кухни в индустриален стил.

Предимства:

Издръжлив

Антибактериален

Лесно се почиства

Водоустойчив

Устойчиви на топлина и киселини

Много лек

Недостатъци:

Студен

Няма разнообразие от видове и цветове

Колкото и студен да изглежда, той все пак е търсен и в домашната кухня, особено ако харесвате индустриален стил. Идеален за големи семейства, защото е лесен за почистване и поддръжка, и устойчив на всякакви натоварвания.

Сподели: