Кухня с бар плот: идеи и съвети за дизайн

Кухня с бар плот: идеи и съвети за дизайн

Ако имате малка кухня, едно от решенията за нея е да помислите за остров или бар плот. Реално така мястото на плота се използва и за сервиране и за приготвяне на храната. А самите бар столове като размер често заемат по-малко място от обикновените, което означава двойна функционалност и спестяване на пространство в малка кухня.

Кухненски остров – аквариум

Холандският дизайнер Робърт Коленик е автор на този модел за кухненски остров, който също така е аквариум. Моделът с...

17/12/2015

Ъглова кухня: какво можете да направите?

35 кухненски острова за модерно излъчване на дома ви

Добавете стил, ефективност и повече място за съхранение в кухнята с помощта на кухненски остров. Предлагаме ви няколк...

02/10/2016

Ако вашата кухня е ъглова, помислете дали да не я разширите до U-образна форма, като използвате стена с прозорец, за да създадете бар плот. Обикновено се използва материалът на плота, но с по-малка дълбочина.

Друга възможност за ъглова кухня е U-образно оформление с бар плот в средата на стаята.

Ако търсите най-изгодния за бюджета тип, помислете за бар плота по протежение на прозореца или стената.

Дизайнът на кухня с бар плот почти винаги предполага U-образно оформление или L- или U-образно с остров. Важно е да се разбере, че стойката може да бъде с различна дължина - за един, два или дори трима души от всяка страна.

Студио кухня-хол с диван

В студио обикновено имате много повече място за маневриране, защото можете да вземете толкова квадратни метра жилищна площ, колкото искате и да я превърнете в трапезария или част от кухненска площ. Най-добре е да се доверите на интериорен дизайнер, който ще намери идеалния вариант за вас.

Достатъчно голяма ли е вашата малка кухня за острова?

Дори за кухня с площ от 5 до 9 квадратни метра има и острови и мини плотове. Те могат да бъдат и като функционално място за съхранение, изглеждат спретнато и много модерни.

За малки кухни от 9 до 12 квадратни метра островите могат да бъдат компактни и скромни, въпросът е да премислите различните оформления.

Малкият кухненски остров (60-80 см дълбочина и до 120 см ширина) пасва на всички кухни над 12 квадратни метра. Такъв остров е поставен в центъра на стаята и около него може да оформите столовете.

По-големият кухненски остров изисква кухня от 16 квадратни метра. В този квадрат можете да си позволите почти всяка вариация. Освен това, ако говорим за кухненска зона с площ от 14-18 квадратни метра като част от кухнята-хол, наличието на трапезария ще определи общата площ на стаята.

 

Кухненският остров може да съдържа елементи като печка / котлон и аспиратор, мивка, съдомиялна и перална машина, вградени под плота, и хладилници, включително за напитки.

Също така, кухненският остров може да има бар плот, шкафове отстрани, рафтове отпред, странични рафтове, дъски за рязане и две нива на плотове отделно от плота на масата.

Спестяване на място вместо трапезарията

Кухненският остров с бар плот има една хубава характеристика - използвате го както като сервираща и работна повърхност (като плота на самата слушалка), така и като маса за трапезария (вместо група за хранене). По този начин спестявате място.

Ако сте комбинирали кухнята и хола, островът може да бъде чудесен елемент за зониране.

Ето и още идеи за кухнята: 

10 начина да надградите кухненския остров

Всички мечтаят за допълнителното пространство, което дава кухненски остров, но ако смятате, че може да имате такъв са...

04/06/2018
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...