Кухненският гръб - идеи за дизайн, съвети за грижи

Преобразете кухнята

329

Един от най-практичните и популярни материали, използвани за облицовка на кухненския гръб, са керамичните плочки. Но с решението да сложите такива, не свършва всичко. Защото има някои тънкости, които трябва да знаете. Как да изберете и поддържате плочките? Кой е най-подходящия дизайн, който може да изберете? Предлагаме ви преглед на най-важните точки.

Идеи за кухненския гръбРазнообразие от решения, които променят вида на кухнята

Първо трябва да помислите къде и как ще бъде разположен кухненския гръб - над котлона или мивката. Понякога може да заема и цялата работна площ - от печката до мивката. Ширината и височината директно ще зависят от местоположението на мебелите и техния размер, като основното е, че краищата трябва да съвпадат с височината на работната повърхност и долната част на горните шкафове.

Стандартни стойности:

Идеи за плочки на кухненския гръбЗа една различна кухня

• Ширина - около 120-150 сантиметра.

• Височина - 55-65 сантиметра от работната повърхност до горните шкафове.

• Разстояние от пода - около 84-85 сантиметра.

Когато избирате плочки, трябва да обърнете внимание на тяхната дебелина, като тя не трябва да е по-тънка от 3-4 милиметра. Потърсете  и маркировка, която показва, че плочката е устойчива на използването на препарати.

Що се отнася до размера, повечето дизайнери избират 10х10 см плочки. Този размер ви позволява да експериментирате с цветови комбинации. Разбира се, може да сложите и такива като 20x20, 60x60, 60x120. Тук всичко зависи от площта на кухнята и предпочитанията на нейните собственици.

В малка кухня, за да увеличите визуално стаята, е препоръчително да използвате малки плочки или да заложите на гръб тип мозайка. В просторни кухни можете да експериментирате с големи квадрати.

Правоъгълните плочки рядко се използват за създаване на гръб, защото се считат за по-трудни за полагане. Подобен модел може визуално да разшири пространството и ако го разположите като „рибена кост“,ще направи интериора по-динамичен.

Полагането на плочки се счита за отнемащ време процес, който изисква добра подготовка на повърхността. Преди това стената трябва да бъде добре изравнена, след което да фиксирате плочките със специално лепило.

Експертите препоръчват да се използва фугираща смес, която има противогъбични, мухъл и устойчиви на влага свойства. След пълна инсталация е препоръчително да се покрият шевовете със специален защитен лак. Това ще опрости процеса на поддържане на повърхността в бъдеще.

Като цяло поддръжката е много лесно. Просто след всяко готвене, избърсвайте повърхността с мека гъба, потопена в сапунена вода. Имайте предвид, че релефните плочки и мозайки са по-трудни за поддръжка.

 

 

Най-добрите идеи за кухненския гръб Той ще даде нова стойност на стаята  
Сподели: