Първите дни на есента са тук и вече се задържаме повече у дома, жадуваме за топли на питки, за по - комфортна и сгряваща храна. И тъй като и времето е в унисон с това усещане, решихме да ви предложим няколко рецепти, които да пробвату дома.
Веге чили
Топла и вкусна храна, която може да приготвите в по - голямо количество и да сервирате за цялото семейство. Поднесете с царевичен хляб.
Необходими продукти:
3 консерви боб
1 лъжица чили или 1 люта чушка, накисната в малко гореща вода
1 супена лъжица олио и зехтин
1 глава нарязан на кубчета жълт лук
2 нарязани на кубчета моркови
1 червена чушка, нарязана на кубчета
4 скилидки чесън, пасирани
2 ½ чаени лъжички сол (или на вкус)
1 ч . л. сладък червен пипер
1 ч . л. пушен червен пипер
1 супена лъжица чили на прах
½ ч . л . кайенски пипер
½ супена лъжица кимион
1 ч . л. черен пипер
2 супени лъжици доматено пюре
½ може пасирани домати
1 чаша пресни царевични зърна
по желание заквасена сметана, нарязан зелен лук, пармезан - за гарнитура
Загрейте мазнината и запържете лука, моркова и чушката. След като омекнат добавете боба, оставете да покъкри и сложете подправките. Накрая изсипете царевицата и сварете за още 10 мин. на тих огън. Сервирайте топло.
Пушен хумус
Идеалната разядка за приятелски събирания или семейсни кино вечери.
Съставки
1 консерва нахут, отцеден и изплакнат
1 кутия неподсладено пюре от тиква
2 скилидки чесън, наситнени
1/4 чаша тахан (сусамова паста)
сос люти чушки (по желание)
Около 1/4 чаша лимонов сок
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици сол
За сервиране:
белени печени тиквени семки
1/4 чаша натрошено сирене фета
Лаваш или пита хляб, нарязан на триъгълници и препечен*/ царевични крекери. краставици/ моркови/ целина на пръчици
В кухненски робот разбъркайте нахута, тиквата, чесъна, тахана, лютия сос, 1/4 чаша лимонов сок, зехтина и солта, докато стане гладка смес.
Прехвърлете хумуса в широка, плитка купа. Полейте с малко зехтин, след това поръсете с тиквени семки и сирене фета. Сервирайте с лаваш и краставици.