Топ 5 сезонни суперхрани за есенното меню

Топ 5 сезонни суперхрани за есенното меню

Как да обогатите диетата си, за да укрепите имунната система и да устоите на вирусите? Изберете храни, от които тялото ви има голяма нужда точно сега – в преходния сезон.

В борбата с есенния бери-бери всички средства са добри - от вече познатите и познати цитрусови плодове и плодове, богати на витамин С, до някои необичайни суперхрани.

Черна ряпа

Този зеленчук съдържа веществото дефензин - антимикробни пептиди - както и късоверижни мастни киселини. Последните са продукти на ферментация, които повишават устойчивостта на имунната система към външни заплахи. Най-лесният начин да включите черна ряпа в диетата си е да я добавите прясна към зеленчукови салати.

 

Мунг и боб мунг

Тези бобови растения съдържат специално устойчиво нишесте, което поддържа имунната защита. Освен това те са богати на противогъбични компоненти – и това е особено важно, защото през есента, когато хроничните инфекции се обострят и съпротивителните сили на организма падат, първото нещо, което се активира, са гъбичките в червата. Бобовите кълнове са чудесно допълнение към салати от пресни зеленчуци.

 

Тиква

Възползвайте се от даровете на природата и не пропускайте сезонния продукт – тиква. Тиквата ще обогати организма с устойчиви нишестета, които са важни за микробиотата и чревната лигавица и за увеличаване на броя на полезните бифидобактерии. Освен това съдържа пектин, важен пребиотик и мощен противовъзпалителен елемент.

 

Босилек

От научна гледна точка това е лек адаптоген, който повишава устойчивостта на организма към инфекции и стрес, като нормализира нивото на "хормона на стреса" кортизол. Чаят от босилек има лек седативен ефект, който хората, склонни към прекомерна тревожност ще оценят. Напитката повдига настроението, подобрява тонуса и дава сила.

Цвекло

Продуктът съдържа беталаини и антоцианиди - мощни антиоксиданти, които ще помогнат за възстановяване от оксидативния стрес, пред който е изправен тялото след настинка и вирусна инфекция. Тези червени пигменти, открити в цвеклото, неутрализират окисляването на свободните радикали и помагат на тялото да се възстанови по-бързо. В допълнение, цвеклото е мощен хепатопротектор - важен елемент за здравето на хепатобилиарната система (черен дроб и жлъчен мехур), което е особено важно в извън сезона, когато хроничните заболявания на стомашно-чревния тракт се обострят.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...