8 трика за собствениците на малки кухни

8 трика за собствениците на малки кухни
Източник: unsplash.com

Най-често, когато става въпрос за малки кухни, дизайнерите съветват да се разруши стената, която свързва стаята с хола, така че обикновен апартамент да се превърне в студио. Но какво ще стане, ако не искате подобна опция? Ето няколко трика, които ще ви позволят визуално да увеличите кухнята.

1. „Работна“ зона до прозореца

В малка кухня е важно да се възползвате максимално от всеки метър. Това е моментът, в който всяка повърхност трябва да понесе функционално натоварване. Пространството на прозореца не е изключение. Тук можете да поставите кухненски шкафове или плот, който да служи и като барплот. И ако имате нестандартна кухня с еркерен прозорец, създайте пълноценна трапезария.

2: Компактна маса

Следващото „главоболие“ за малките кухни са пълноценните маси за хранене, които обикновено заемат почти половината от площта. Съгласни сме, това са идеални варианти за голямо семейство и винаги изглеждат стилни и красиви. Но не трябва да жертвате удобството в името на мечтата да направите интериора „като в списание“. Като се има предвид, че повечето домакини прекарват много време в кухнята, тук се събират членове на семейството и приятели, важно е преди всичко да се мисли за функционалността на стаята.

Добре е да обърнете внимание на сгъваеми маси, сгъваеми плотове, бар плотове и други подобни конструкции - въз основа на това колко хора живеят в апартамента. Ако няма достатъчно място, можете дори да превърнете перваза на прозореца в маса. Можете също така да се съберете с приятели и роднини в хола - ако е голям по размер, помислете за организиране на отделна трапезария тук.

3: Правилните цветове

Ако сте се задълбочили дори малко в темата за интериорния дизайн, тогава вероятно знаете, че светлите хоризонтални линии визуално разширяват пространството. Обърнете внимание на тази техника и я използвайте в процеса на обновяване на вашата кухня.

Цветът на стените например. Най-добре е да изберете светли нюанси - в този случай стаята ще изглежда визуално по-голяма. Бяло, сиво, бежово, бледо синьо, млечно – има много възможности. Между другото, би било добре, ако кухнята е направен в същата цветова схема. Тогава ще има усещане, че мебелите се „сливат“ с околното пространство. И да, шкафовете също могат да бъдат боядисани.

4: Табуретки вместо столове

Можете да започнете с най-простото нещо - мебели. Забравете за масивни столове с облегалки в малки стаи, особено ако са тъмни на цвят или са направени от дърво. Интериорните елементи незабавно правят стаята визуално по-малка, а също така заемат много място. Обикновените табуретки ще помогнат за решаването на проблема. Те са компактни, мобилни, а също така можете да намерите модели, които се „скриват“ един в друг като кукла. Можете също така да обърнете внимание на прозрачни столове. Те ще изглеждат особено добре във високотехнологична кухня.

5: Съхранение под мивката

Ако осъзнаете, че няма къде да се обърнете в собствената си кухня, помислете колко добре е организирано вашето съхранение. Много често домакините пълнят шкафове и отворени рафтове, но в същото време напълно забравят за пространството под мивката. Междувременно тази зона е лидер сред космическите организатори. Тук идеално се вписва не само кофа за боклук, но и домакински химикали, инструменти за почистване и дори кошници със зеленчуци.

За да се възползвате максимално от тази зона, помислете за рафтове и куки от вътрешната страна на вратите. Те могат да поберат органайзери с подходящи размери, които са идеални за съхранение на дребни предмети: гъби за съдове, ръкавици, стъргалки и др.

6: Полилей по-близо до тавана

Подходящото осветление също е чудесен начин да направите малката кухня да изглежда по-голяма. Но ключовата дума тук е „правилно“. Забравете за полилеите с масивни абажури, както и за лампите с дълги жици. Такива продукти "разделят" пространството на две части и го претоварват. Изберете малък, неутрален полилей, който ще бъде разположен възможно най-близо до тавана. Не трябва да е претенциозно или контрастно - идеално е лампата да съответства на цветовата схема на тавана.

Трябва също да помислите за множество източници на осветление - малката кухня не е причина да се справите само с един полилей. Организирайте светлина в работните и трапезарните зони и помислете какво ще бъде общото осветление.

7: Без тежки завеси

В малките стаи не трябва да има нищо обемно или масивно - запомнете това правило. Това се отнася не само за мебели, но и за текстил. Тежките завеси, които висят до тавана и събират тонове прах, очевидно не са вашият вариант.

Изберете леки полупрозрачни завеси или лаконични римски завеси за кухнята. Дървените щори ще изглеждат страхотно в скандинавски или еко стил. И ако живеете на горните етажи и отворените прозорци не ви притесняват, тогава можете да се справите напълно без завеси.

8: Многофункционално оборудване

Домакинските уреди заемат много място в кухнята, особено ако домакинята обича да готви. Миксер, мултикукър, микровълнова печка, кафе машина, електрическа кана, тостер... Многофункционалните домакински уреди ще бъдат отличен изход от ситуацията. Например микровълнова фурна с функции на фурна. Наличието на такъв помощник премахва необходимостта да търсите място за фурната. Също така не пренебрегвайте мултикукъра - понякога той се превръща в алтернатива на голям брой кухненски уреди.

И още един важен момент: преди да купите друго устройство, помислете добре дали ще го използвате или просто ще заема място в шкафа. Както показва практиката, всички видове производители на кисело мляко, фритюрници и производители на сладолед се използват толкова рядко от домакините, че присъствието им в кухнята не може да бъде оправдано. 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...