6 начина да декорирате малка кухня

Които не биха ни дошли на ум без помощта на дизайнери

1533

Ако апартаментът не е голям по размер, въпросът за подреждането на удобна кухня е особено належащ. Ето няколко идеи къде можете да подредите кухненски бокс, така че да се чувствате комфортно в него и да готвите вкусни ястия.

10 джаджи, без които кухнята е скучнаИскате ли да направите кухнята си забавна?

Идея 1: Кухня в коридора

Пълна промяна на кухнята с малко париНякои от тези промени могат да се направят на изключително ниска цена, като същевременно осигуряват максимални резултати

Когато в апартамента има много малко място и всеки квадратен метър струва злато, трябва да прибягвате до нестандартни решения, например да оборудвате кухнята в друга зона. Погледнете добре, може би коридорът, граничещ с кухнята, може да поеме функциите му. Това решение е подходящо, ако коридорът е непропорционално голям или ако конфигурацията на апартамента не оставя място за маневриране: например в тясно студио има само един прозорец, разположен срещу входната врата.

Идея 2: Огледална стена или гръбче

Можете да направите малка кухня визуално по-голяма с обикновено огледало. Най-добре е да поръчате цял огледален лист, който да заема цялата стена. Така пространството визуално ще се удвои, а разположението на огледалото зад шкафовете ще удължи мебелите. В резултат на това кухнята ще бъде удължена, но се усеща лека, уютна и просторна, защото огледалната стена също ще увеличи количеството светлина от прозореца. Визуалният ефект ще ви даде възможност да експериментирате с цветовата палитра и декоративните елементи дори на малки кадри, така че не се ограничавате само до по-светлите нюанси като бяло и бежово. Във вашия арсенал има много повече тонове.

Идея 3: Поставете под стълбите

Ако апартаментът има много високи тавани и е възможно да се организира второ ниво - страхотно! Това е задължително да се използва. Коя стая ще проектирате на „втория етаж“ е ваш избор, но оставете пространството под стълбите, за да поберете кухненския комплект.

Идея 4: Заемете изпъкнал ъгъл

Изпъкналите ъгли не трябва да се пренебрегват. По-добре е да ги използвате максимално, за да няма „слепи“  зони в апартамента, които заемат само ценно пространство, но в същото време не носят никакво функционално натоварване. Добър вариант е да поставите кухненски комплект на две стени. В резултат на това ще получите просторна и удобна система за съхранение, както и отворен достъп до всички шкафове и врати, което ще направи използването им по-удобно.

Идея 5: Идентифициране на микрозони

Независимо дали сте закупили студио или сте решили да съборите стена, за да комбинирате кухнята и хола, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо, в такова пространство трябва да се поберат няколко зони: готвене, хранене и релакс. Второ, те трябва да бъдат отделени една от друга визуално, например с помощта на различни цветове или с мебели.

За да спестите място, но в същото време да не нарушавате функционалността и на двете стаи, опитайте да окачите телевизора на нивото на абсорбатора. Така ще можете да проектирате компактна телевизионна зона, без да заемате полезно пространство.

Ако дори след комбиниране на стаите няма достатъчно място, помислете за замяна на обемната маса за хранене с бар плот. Той е компактен и в същото време действа като зониращ елемент, визуално отделящ кухнята от хола. Между другото, бар плотът може да бъде и продължение на перваза на прозореца - това решение е още по-изгодно по отношение на спестяването на място.

Идея 6: Малка дълбочина на шкафа

По-лошо от малка кухня може да бъде само компактна и тясна кухня. Такова оформление на практика не оставя място за маневри, което значително усложнява процеса на готвене. Вече не говорим за удобна зона за хранене - просто няма достатъчно свободни метра за нея. Как може да бъде решен този проблем? Организирайте паралелно поставяне на шкафове, като направите някои от тях по-малки. Стандартната дълбочина е 60 см, но може да бъде намалена до 40 или дори 30 сантиметра. Оставете широки шкафове само в зоната за готвене, за да могат да бъдат вградени домакински уреди в тях.

Друга идея за шкафовете е да съвпадат с цвета на стените. Те ще помогнат за организирането на съхранението на кухненски прибори, съдове, малки домакински уреди и други необходими неща, но в същото време няма да затрупват пространството на вече малка стая. Като опция подредете шкафове до тавана и поставете предмети, от които се нуждаете само от време на време, например резервен текстил, на най-горния рафт.

Вдъхнете живот на вашата кухняНаправете план и бюджет
Сподели: