Напоследък ставаме свидетели на какви ли не нови ястия и комбинации. Независимо от това, въпреки изобилието от салати, супи, сладкиши и други неща, на човек като че винаги му липсва нещо и постоянно търси нещо ново. Но както се казва, всичко гениално е просто. Пълнените гъби са чудесен пример. Ако смятате, че са скучни, вижте следващите рецепти.
Няма нищо по-подходящо за чудеса в кухнята от дъждовен неделен ден. А готвенето никога не е било толкова забавно с те...
05/01/20161. С пилешко и сирене
Ако е вярно, че кухнята е сърцето на всеки дом, то определено трябва да положите повече усилия в нейното проектиране....
10/10/2017Какво ви трябва:
• големи гъби - 12 бр. (или количество по желание);
• варено пилешко месо - 100 г;
• твърдо сирене - 100 г;
• лук;
• растително масло - 2 супени лъжици;
• заквасена сметана или майонеза - 2 супени лъжици;
• сол и смлян черен пипер - на вкус.
Приготвяне:
Измийте и подсушете добре гъбите върху хартиена кърпа. Нарежете ситно лука и пънчетата на гъбите. Запържете в растително масло с подправки до лека златиста коричка. Добавете месото и заквасената сметана. Напълнете гъбите, настържете кашкавал или сирене и запечете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, за 15-20 минути.
2. С рикота и спанак
Какво ви трябва:
• Големи гъби - 8 бр;
• Рикота - 250 г;
• пармезан - 50 г;
• Спанак - 1 малка връзка;
• ситно нарязан магданоз - 1/2 ч.л;
• Чесън - 2 скилидки;
• Пресен магданоз - 6-8 клонки;
• Сол и смлян черен пипер - на вкус.
Приготвяне:
Измийте гъбите и подсушете добре върху хартиена кърпа. В купа смесете рикота, сол, черен пипер и ситно нарязан спанак, подправките. Разбъркайте старателно и напълнете гъбите. Поръсете с настърган кашкавал и печете във фурната, предварително загрята до 190 градуса за 25-30 минути. Сервирайте с пресен нарязан магданоз.
3. С бекон
Какво ви трябва:
• Големи гъби - 6-8 бр;
• Бекон - 8-10 ленти;
• Твърдо сирене - 100 г;
• Сол и смлян черен пипер - на вкус.
Начин на приготвяне:
Изплакнете гъбите добре под студена течаща вода и подсушете върху хартиена кърпа. Нарежете гъбени пънчета и 2-3 ленти бекон на малки кубчета. Леко запържете с подправки до лека златиста коричка. Разпределете пълнежа, а след това увийте всяка гъба с ленти бекон. Поръсете с настърган кашкавал и сложете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 15-20 минути.
За някои може да изглежда като светотатство да използват масло за нещо различно от това да овкусят храната си, но всъ...
24/03/2019