Свикнали сме да съхраняваме почти всякаква храна в хладилника - плодове, зеленчуци, хляб. Дори сосове и консерви, за всеки случай. Но често, докато студа може да удължи срока им на годност, може да се окаже и вреден.
Знаете ли, че има продукти, които е непрепоръчително да съхранявате в хладилника? Напълно естествено е желанието да ...
20/12/2015От Bright Side направиха преглед на най – често допусканите грешки при съхранение на храна и разказват кои са правилните методи за съхранение.
Храни, които трябва да се съхраняват в шкаф и скрити от слънчевата светлина:
Само с няколко прости стъоки вашият хладилник ще бъде чист и организиран, а вие няма да губите време в търсене. Пред...
03/06/2016Хлябът е най-добре да се съхранява в плътно затворена кутия за хляб с малко сол, която ще го предпази от мухъл. Ако оставите хляб в опаковката от супермаркета, той ще остане мек, но има огромен шанс да плесеняса след няколко дни. Найлоновите пликове не му позволяват да диша и са предпоставка за висока влажност, която гъбичките наистина обичат. Но от друга страна студеното в хладилника ще втвърди хляба и няма да е добър за консумация.
Ако имате голямо количество хляб, замразете го. Той ще остане свеж в продължение на 4-6 месеца.
Шоколадът се съхранява най-добре се съхранява на студено, тъмно място. Но не бива да го слагате в хладилника. Температурната разлика ще доведе до появата на кондензирана вода на повърхността, която се превръща в бяла плака. Всъщност не се отразява на вкуса, но прави вида му по - непривлекателен.
Смята се, че медът няма определен срок на годност и е ,едва ли не, вечен. Но е важно е да го съхранявате правилно - на студено, тъмно място, но не и в хладилника. Тук той може да кристализира и да загуби част от добрите си свойства.
Зехтинът трябва да се съхранява на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина. Но не го слагайте в хладилника: ниските температури водят до образуването на бели парчета в маслото - това е кондензирана вода.
За да запазите лука и чесъна свежи за дълго време, най-добре е да бъдат на студено сухо място, например малка кутия в шкафа. В хладилника лукът и чесънът ще се развалят бързо, защото се овлажняват и ще се покрият с мухъл.
Неща, които могат да се съхраняват на кухненски рафт или плот:
Портокалите и други цитрусови плодове е най – добре да се държат на масата или плота. Но не и в хладилника, ниската температура ще направи плодовете безвкусни и по-малко полезни за вашето здраве.
Съхранението на авокадо е трудна задача. Ако плодът е узрял, можете да го държите в хладилника, тъй като ниските температури ще забавят зреенето. Но ако плодът все още не е напълно узрял, го оставете навън, защото студът ще забави процеса на зреене.
Краставиците може да се съхраняват в хладилника, но само за няколко дни. Ниската температура ще доведе до бързо гниене. Ще ги запазите свежи възможно най-дълго ако ги държите извън хладилника.
Патладжанът просто не харесва ниски температури. В хладилника той ще омекне бързо и ще загуби добрите и качества. Най-добре се съхраняват на стайна температура, далеч от пряка слънчева светлина.
Домати в хладилника не е добра идея. Студеният въздух забавя естествения процес на зреене и ще ги направи по-малко сочни. Те трябва да се съхраняват на стайна температура в добре вентилирана кошница или кутия.
Нещата, които се съхраняват най-добре в хладилника:
Води се спор за най – доброто място за яйцата. Според едни е добре да са в хладилника, според други на плота. Истината е по средата. В хладилника, но не на вратата, защото температурната разлика намалява значително срока на им. И не ги вадете от кутията, за да се запазят свежи за по-дълго време.
Брашното привидно се съхранява лесно, но всъщност не е така. Високата влажност и ниски температури могат да доведат до появата на мушички и мухъл в брашно. Най-добрият вариант е в затворен буркан в хладилника или в шкафа.
Ядките също е желателно да се държат на стайна температура. Например бадеми и орехи могат да се съхраняват само 1-2 седмици на стайна температура. В хладилник може да издържат до 9 месеца.
Целината , за разлика от магданоза, трябва да се съхранява в хладилника. Но не го увивайте в найлонов плик, а в алуминиево фолио.
Търсите нещо в хладилника поне по няколко пъти на ден. Защо тогава не го организирате и подредите по логичен и разцио...
21/09/2016