Един от най-често срещаните проблеми в кухнята е свежестта на храната. Всеки знае, че прясната храна е ключът към здравето на цялото семейство, а тя невинаги може да се задържи толкова дълго, колкото би ни се искало. Ето няколко съвети за удължаване на срока на годност на продуктите, която ще бъде полезна за всеки.
Тази фурна е създадена така, че да разпознава храната, която готвите и да програмира точно времето за приготвянето й....
09/04/20161. Пресни плодове
Според изследването, 1 на всеки 10 души в света поне веднъж е страдал от леко натравяне от храна. Свежестта на продук...
12/04/2018Преди да ги сложите в хладилника, трябва да ги изплакнете в разтвор от вода и оцет. Оставете ги са се отцедят и да изсъхнат малко, след което приберете.
2. Съхранение на сирене
Ако намажете нарязаното сирене с масло, краищата му няма да изветрят и да изсъхнат. Друг начин да запазите сиренето дълго време е да го увиете във восъчна хартия, а след това в найлонов плик и да го сложите в хладилника.
3. Скрийте гъбите в торбичка
Гъбите запазват свежият си вид за най-дълго време, ако се поставят в хартиена торбичка. Така те няма да почернеят и в същото време ще им бъде осигурен постоянен достъп до чист въздух.
4. Яйца във фризера
Яйцата перфектно запазват свойствата си във фризера. Единственото условие е правилното им съхранение и поставяне. Яйцата не трябва да се замразяват в черупката. Най-добре е да ги счупите и да ги излеете във форми за лед.
5. Зелен лук в пластмасова бутилка
Почти във всеки дом има една или две пластмасови бутилки. Те ще ви помогнат да запазите свежестта на нарязания зелен лук- просто нарежете и приберете в хладилника.
6. Пресни банани
Обвийте основата на банана в алуминиево фолио и той ще се запази дълго.
7. Ябълките са приятели с картофите
Много хора знаят, че е нежелателно да съхранявате картофи с лук, защото освободената влага допринася за появата на мухъл. Но картофите се комбинират добре с ябълките: те трябва да се поставят в хладилника или на хладно място, за да се удължи срокът на годност.
8. Зеленчуци във фолио
Някои зеленчуци остават свежи много по-дълго, ако са увити в алуминиево фолио. Този трик е чудесен за съхранение на броколи, целина и маруля. Алуминиевото фолио има много полезни приложения, така че винаги трябва да го държите под ръка.
9. Пластмаса срещу стъкло
Когато става дума за дългосрочно съхранение на храните, най-подходящи са стъклените кутии и съдов. Това правило важи особено за пресни храни, като обелени зеленчуци, билки и други храни с високо съдържание на влага. Стъклото не реагира на никакви химикали и предотвратява проникването на бактерии.
10. Нагоре
Този съвет може да ви се струва необичаен, но наистина работи. За да се запази свежестта на заквасена сметана, извара, кисело мляко или меко сирене в хладилника за по-дълго време, е по-добре да обърнете съда им. По такъв прост начин се създава вакуум ефект и се забавя развитието на бактерии, които причиняват разваляне на тези продукти.
Често се случва да оставим дадена храна в хладилника или на плота и след няколко дни да установим, че е развалена. А ...
20/04/2018