11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Често се случва да оставим дадена храна в хладилника или на плота и след няколко дни да установим, че е развалена. А знаете ли, че има няколко лесни трика, с които може да съхранявате храната по – дълго.

Зехтин

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Купувайте или сипвайте в малки бутилки. Веднъж отворен, зехтинът може да граняса в рамките на три месеца (въпреки че на бутилката може да пише, че ще издържи по-дълго). Пресният зехтин мирише на зрели маслини и има ясно изразен вкус.

Сирене

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Оставете го да диша. Увийте сиренето в пореста хартия. Добър избор е пергаментовата хартия. Избягвайте найлонови опаковки, защото липсата на кислород също ще доведе до бързо изсъхване на сиренето.

Масло

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Можете да замразите калъпа, ако не планирате да го използвате скоро. Това ще предотврати развалянето и поемането на аромат от останалите храни. В хладилника неотвореното масло може да издържи около четири месеца, а във фризера около година. Оставете го в оригиналната опаковка, след това го поставете в пластмасови торбички за замразяване.

Кафява захар

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

За да предотвратите сбиването, сложете в буркан и добавете в него малко парче хляб или ябълков резен, които ще абсорбират влагата.

Майонеза

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Съхранявайте на вратата на хладилника. Във вътрешната част на хладилника температурата е ниска, което ще доведе до отделяне на маслото в горната част на буркана. На вратата на хладилника ще бъде годна до два – три месеца след отваряне.

Брашно

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Ако го използвате рядко, съхранявайте го в херметически затворен буркан в килера, където може да издържи до около една година.

Соев сос

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Гледайте цвета. Ако е потъмняла, тази азиатска подправка се е окислила. Соевият сос не трябва да се съхранява охладен, но охлаждането ще помогне на аромата да остане по-дълго. Така ще издържи до две години.

Подправки (червени)

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

Сложете червените подправки в хладилника. Пиперът и чилито ще останат по-свежи и ще запазят цвета си.

Пчелен мед

11 трика за съхранение, за да запазите по – дълго храната

За да оправите захаросания мед, сложете го на котлона в тенджера с топла вода. Не съхранявайте мед в хладилника, защото ще се захароса. Той може да издържи години, макар и отворен.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...