11 неща, които не трябва да слагате никога в сушилнята

За да не съжалявате после

15397

Сушилните замениха простора в много домове. Те са удобство, което кореспондира на нашия забързан начин на живот и на липсата на време. Но не трябва да подхождаме толкова лекомислено към слагането на всичко в машината за сушене. Защото има и такива, за които не е препоръчително да се слагат тук. Вижте кои са те и се постарайте да ги сушите на открито.

Как да си направите листи за сушилнятаПочти без пари

Сутиени

Сутиените имат обикновено еластична лента, която служи за пристягане. Високите температури обаче разрушават тези материали и бързо ще развалят формата на сутиена. По – добре е да ги сушите на въздух.

Къде да сложим пералнята?Пералнята и сушилнята заемат доста място

Раници, чанти за многократна употреба

Ако помислите само колко много неща слагате в раницата или в чантите а многократна употреба, е лесно да разберете, защо трябва да се перат често. Но не се изкушавайте да ги пускате в сушилня за дрехи, освен ако не са изработени от 100% памук.

Високата топлина може свие чантите или да наруши формата на някои декорации и елементи по тях.

Кожа, велур и изкуствена кожа

Ако се приберете с яке от кожа, велур или някаква имитираща кожа, пропито от дъжда, не го слагайте в сушилнята за дрехи. Високата температура може да причини деформация или напукване на тъканта. Закачете на въздух, далече от директна топлина или слънчева светлина.

Коприна, бельо и деликатни тъкани

Деликатни тъкани като коприна и дантела не трябва никога да влизат в сушилнята. Високата топлина може да ги намачка и дори да свие.

Спортни дрехи

Също като бельото, по-голямата част от спортното облекло е направено от високотехнологични, изкуствени влакна, предназначени да поддържат мускулите и да поемат влагата по време на тежки упражнения. За да помогнат на тези облекла да запазят своята форма и качества, избягвайте сушилнята и ги оставяйте да изсъхнат на въздух след пране.

Обувки за тенис

Тенис обувките могат да бъдат платнени, кожени или от високотехнологични тъкани. След изпиране, пропуснете сушилнята, защото топлината може да причини отлепяне на подметките. По – добре ги оставете ги да изсъхнат на въздух най-малко 24 часа преди да се носят отново.

Пуловери

Пуловерите са изработени от трикотажна прежда, която може да загубят формата си, ако се изпере неправилно. Освен това топлината може да доведе до свиване или разтягане на тъканта. 

Килими и черги с гумена подложка

Ако решите да изперете подложката за фитнес или йога, а после да я сушите в машината – забравете. Всичко, което ще постигнете е да се разпадне и да започне да се рони.

Бански

Банските трябва да бъдат изпирани след всяко носене, но след това оставете да изсъхне на въздух. Топлината на сушилнята може да доведе до деформация на тъканта.

Вълнени дрехи

Някои дрехи от вълна могат да бъдат прани в пералната машина, но това не означава, че може да ги сушите в сушилнята. Вълната е естествено влакно и може да се свие от прекомерна влага и висока температура. 

 

Тези неща може да изперете в пералнятаПодозирахте ли?
Сподели: