10 неща, които хората с блестящи кухни правят всеки ден

Вижте тези функционални предложения, за да си спестите безкрайна работа  

2873

Не обичате да си лягате с  мръсна и неподредена кухня, нали? Ако и вие сте сред хората, които държат на чистотата и реда, със сигурност това е последното нещо, което ви се иска да направите. Предлагаме ви няколко трика за чиста и организирана кухня, с които ще си спестите много нерви и безкрайно търкане.

1. Запълвайте времето. Докато чакате водата да заври, фурната да загрее или ястието да се изпече, забършете повърхностите като плотове, шкафове….

2. Не позволявайте да бъде разхвърляно. Ако на масата има някакви документи, сметки, вестници, на които мястото не трябва да бъде в кухнята, махнете ги. Това е правило, което важи за всяка стая и нека да се превърне в рутина. 

3. Използвайте топла вода! Преди да приготвите вечерята, по време на готвенете, между задачите или за да изплакнете съдовете, преди да заредите съдомиялната.

4. Одит на хладилника. Прегледайте хладилника за малки лепкави петна, разляти течности, нападала храна или консерви с изтекъл срок.

5. Почиствайте след всяко готвене. След вечерята почистете покрай мивката с топла вода и антибактериален препарат. Изпирайте кърпите, с които бършете всяка вечер и ги оставете да изсъхнат.

6. Без миризми, Използвайте абсорбатора когато пържите, за да издърпа миризмата. Веднага след като приключите с пърженето, забършете повърхността около котлона, за да не се превърне в лепкава маса.

7. Намерете алтернативи! Ако нямате препарат за кухня, използвайте сода. Смесете с вода и почистете плотовете, мивката, микровълновата, котлоните. Лимонът и оцетът също са помощници в чистенето.

8. Почиствайте фурната. Само защото е затворен, фурната не означава, че може да бъде мръсна. След като изстине, почистете добре, за да не загаря при следващото готвене.

Преди да изключите фурната сипете съд с вода и го оставете вътре за 20 минути, за да се изпраи. След това лесно ще отстраните мазните остатъци.

9. Подът. Задължително, поне веднъж в деня метете или пускайтет прахосмукачка в кухнята, за да съберете трохи или малки остатъци от храна, които лесно се разнасят из цялата къща.

10. Изхвърляйте кошчето! Всеки ден. Не оставяйте да се препълни, намерет отговорник за изхвърлянето и нека това да се превърне в рутина. 

Сподели: