10 храни, които смятахме за "американски"

Но идват от цял свят   

321

Свиканли сме да възприемаме определени храни за "американски" - хамбургера, кетчупа, поничките....Но при положение, че САЩ са сравнително млада държава, дали е възможно да имат толкова много "открития" в областта  на кулнарията? И али те поризхождат в действителност от там? Нека проверим. 

Хамбургер - Германия

Дори и по името може да се разбере, но родината на този тип сандвич е Хамбург, Германия. Все пак трябва да признаем, че в Америка той се превърна в това, което е.

Понички - Холандия

Поничките и кафето са любима американска закуска, но поничката идва от Холандия. Емигрантите от там пренасят своите olykoeks в Ню Йорк.

Хот – дог – Германия и Австрия

Всъщност наденичките и кренвиршите идват от Франкфурт, Германия и Виена, Австрия. Смята се, че американците добавят хлебчето (затова ги правят страхотни).

Кетчуп – Китай

Кетчупът е с китайски произход, но всъщност е замислен като рибен сос - доамти и аншоа. Америкаснки войници го опитват и го пренасят в родината си. Едва през 19 век хората аншоата е извадена от рецептата за кетчуп. 

Кисели краставички - Месопотамия

Те са на хиляди години. Дори Клеопатра ги е обичала. В края на краищата те са продукт, който може да се съхранява с месеци. Американците ги обожават в хамбургери, сандвичи и хот дози.

Пържено пиле – Китай, Средна източна и Западна Африка

Пърженото пиле е обичано по целия свят, но интересното е, че методът на приготвяне е измислен, за да се сготвят старите кокошки, които вече не снасят яйца. Този метод включва първо пържене и след това задушаване за дълъг период от време. Но оттогава той се е превърнал в едно от най-добрите ястия в света и се прави с младо и крехко пилешко и хрупкава коричка.

Ябълков пай – Англия

Англия е страната, от която идват много сладки пайове, в това число и ябълковият. Първата рецепта е измислена там през 1381 г. 

Горчица – Рим

Египтяните почитат синапеното семе, но се предполага, че римляните са първите, които го смилат на паста. Благодарения на горчицата, хот дозите просто нямаше да са същите.

Фъстъчено масло – ацтеките

От всички храни в този списък никоя не се чувства толкова американска, колкото е фъстъченото масло. Корените му са при ацтеките, но американците допринасят за производственият процес.

Будвайзер – Германия

Budweiser — типичната американска бира - може да е произведена за първи път в Щатите, но е направена от немски имигранти. И тези имигранти използват немския стил в пивоварство, за да произвеждат напитката, която е толкова популярна днес.

Сподели: