Трите най – важни правила, които ще ви помогнат да промените дома си

Детайлите са по – важни,  отколкото предполагахте  

1301

Независимо дали сега започвате да изучавате света на интериорния дизайн или вече имате богат опит зад гърба си, трябва да сте наясно с едно – важни са основите, от които започвате декорацията на една стая, а за да добие тя изключителен вид трябва да обърнете внимание и на детайлите. Вижте някои правила, които, ако следвате, ще успеете да създадете стилен и красив интериор.

Грешки в декора на домаТези стаи са наистина ужасни

Вертикалното правило 3/3

Това правило е дело на дизайнера Марк Макколи, който развива концепцията в книгата „Цветотерапия у дома: Реални решения, как да добавим цвят в живота си“.

10 идеи за декорация в домаПредлагаме ви няколко идеи как да декорирате дома си евтино, лесно и без да имате особени умения. 

Концепцията на Макколи работи по следния начин: ако природата е рамката, ние трябва да създадем дома си, следвайки нейния модел. Най  - тъмните цветове са на земята (помислете си треви, камъни и земя.) Средата са неутралните, естествените тонове – дървета, растения. В горната част е сияещото светло небе.

Според него елегантният интериорен дизайн ще работи по същия начин - най-тъмният нюанс е долу, средата (стените) да неутрални, а най-светлите тонове – на тавана. Това правило е полезно за тези, които тепърва започват да се учат и не искат да експериментират с ярки и нюанси.

Правилото 10-30-60

След като решите кои цветове искате да използвате, е време да определите каква роля ще играят те в дизайна ви. Ето защо тук идва правилото 10-30-60, с което ще изберете доминиращ, вторичен нюанс и цветен акцент.

Както подсказва името на това правило, вашият доминиращ нюанс ще покрие около 60% от стаята. Тъй като играе голяма роля, може да искате това да е най-неутралния избор. Доминиращият тон е добър избор за цветовете на стените и подови настилки. След това вторичната ви сянка може да е малко по-смела и обикновено е подходяща за мебели. И накрая, акцентът е вашият най-смел избор и трябва да присъства в аксесоарите.

Правилото на трите

След като сте взели решение за цветовете, е време да разгледате аксесоарите. Тук особено важно е да не претрупате интериора, а да работите пестеливо и с мисъл. Ако се съмнявате дали дадени аксесоари да подходящи, следвайте правилото за трите.

Нечетните групи създават повече визуален интерес, отколкото групите с четни номера. Три предмета са идеалното число за групиране, за разлика от едно, пет или дори седем, защото само едно изглежда твърде просто. С група от пет и седем пък, рискувате да претрупате.

Когато избирате елементите, които ще групирате, уверете се, че са различни, за да създадете визуален интерес, като трябва да имат обща нишка, за да ги свърже. Направете аксесоари с различни форми, но един обединяващ цвят.

10 начина за пролетна декорация за дома, за които не сте се сещали Всичко е цветя и цвят – просто намерете правилният начин да ги съчетаете  
Сподели: