Тайните на хората, чийто домове винаги миришат добре

Лесно е да поддържате приятно ухание  

1876

Миризмата се смята за най-мощното чувство на хората. И добрите (и лошите) миризми ни разказват много за това, което се случва около нас – какво ще ядем, как поддържаме хигиена, дори и могат да ни накарат да се влюбим. Ето защо миризмата в домовете ни е от изключителна важност за цялостното усещане за чистотата и уют.

6 естествени ароматизатора за банята Добавете приятен аромат като използвате естествени съставки като билки и плодове  

Но тайната на едно добре ухаещо пространство не е само да пръскаме с ароматизатори. Чистият дом не трябва да мирише на нещо силно и прекалено натрапчиво. Как обаче да поддържаме деликатно ухание и приятен аромат.

Ето няколко съвета.

5 ароматa, които ще ви помогнат да спите по-добре Етерични масла за спокойни нощи  

Срещу лоши миризми

Махнете влагата.

Това е номер едно причина за домашните миризми. Помислете дали да не инвестирате в уред за измерване на влажността, ако е необходимо, използвайте уред за изсушаване на въздуха, не слагайте влажни кърпи и дрехи да се сушат в стаята, подсушавайте след всяко къпане банята и проветрявайте редовно.

Огледайте се

Вещи като кофара за боклук, кутии със стари вещи, легла за домашни любимци са места, които излъчват лоши миризми. За съжаление, колкото повече време прекарваме около тях, толкова повече свикваме. Това се нарича сензорна адаптация и важи за всички сетива. Тази "слепота за носа" всъщност е адаптивна, защото когато обичайните миризми избледняват и когато се появи непознат аромат (като дим), едва тогава забелязваме. Затова не пренебрегвайте тези зони и редовно забърсвайте.

Хладилникът

Ако всеки път когато отворите ви лъхва миризма, махнете всичко, измийте и почистете. ако нямате време, поне прегледайте всички продукти и ако забележите нещо подозрително, го изхвърлете. Сложете чинийка със сода за хляб, която ще абсорбира миризмата.

Почистете меките повърхности.

Килими, възглавници, тапицерии, спално бельо и щори са магнити за миризми. При килимите, малко влажно петно може да доведе до мухъл или плесен. Ето защо е важно да перете и почиствате редовно всички тези тъкани.

Внесете добрите миризми

Отворете прозорците

Това е най-лесният начин да внесете свежест, особено ако сте готвили или сте боядисвали. Отварянето на прозореца прави цялото пространство по-чисто и помага за настроението у дома. Ако е възможно, отворете прозорците в няколко стаи, за да стане течение и да освежи.

Опитайте неутрализатор.

Ако искате дом, който мирише перфектно, потърсете неутрализатор на миризми, които да не добавят аромат. Такива са филтри с активен въглен, които можете да закачите в стаи, податливи на миризми или в шкафа с коша за боклук.

Мислете отвъд свещите.

Ароматните свещи вероятно са най-популярният начин да ароматизирате дома си, и ако ги обичате – изберете само един аромат. Добра идея е да заложите на етерични масла - те са по-чист начин да внесете ухание у дома.

Деликатна миризма

Малки торбички с лавандула в гардероба, любим сапун или портокалови и лимонени корички са най – добрият и лесен начин да внесете мек и деликатен аромат. Те абсорбират неприятните миризми и излъчват ухание.

Почистете с аромат

Когато чистите, капнете няколко капки олио във водата или сложете капачка от любимият ви ароматизатор. Така ще оставите приятно ухание по всички повърхности, а домът ви ще изглежда и ще се усеща по – чист и свеж.

Естествени ароматизатори за дома Свежи идеи за свеж дом  
Сподели: