Тапет за хола: как да направим правилния избор

Очарователно излъчване в стаята

1134

Какви асоциации имате с думата "хол"? Семейство, комфорт, гости, почивка, забавления? Холът е центърът на къщата, стая, която всеки би трябвало да хареса и обзаведе така, че всеки да се чувства удобно и комфортно в него. В крайна сметка дневната е „лицето” на дома, затова трябва да се обърне внимание на всички детайли, които се отнасят до интериора й. И още повече за такава важна част от финалните щрихи, какъвто е тапетът.

Да декорираме дома с тапетиПродайте индивидуалност на помещението 

Как да изберем обаче какъв да сложим?

Отговори на 5-те най-често задавани въпроса - Какво е бъдещото отопление и какво трябва да знаем преди да изберем?

Дизайн на всекидневната

16 креативни идеи за 3D тапети във всекидневнатаТрябва да имате някой от тях  

Първо трябва да помислите за дизайна на хола. В какъв стил е или ще бъде? Къде и какви мебели ще има? Какви цветове бихте искали да виждате в тази стая? В зависимост от отговорите вече можете да представите бъдещи тапети. Може би те ще бъдат само неутрален фон за вашите ярки идеи, или обратно - ще се превърнат в основен акцент? A може би искате да подчертаете една стена или да разделите хола на зони с различни тапети. Обмислете всички тези опции подробно.

Видове тапети

Тапетите могат да бъдат хартия, дуплекс или релефни, винилови или текстилни. Всички те имат различни свойства, различават се по външен вид и разбира се, по цена.

Хартиеният тапет е най-евтиният вариант. Те са подходящи обаче само за гладки и равни стени, защото ако има недостатъци, тапетът не може да ги прикрие.

Дуплекс са по-плътни от горните, прикриват основата, дори ако стената не е идеално гладка.

Винилови тапети са лесни за почистване, устойчиви на слънчева светлина и други фактори.

Текстилните са много стилни и имат страхотен визуален ефект. Сред предимствата им са добра шумо- и топлоизолация.

Дизайн на тапетите

Дори ако вече сте избрали стила и вида на тапета, все още пред вас има стотици опции. Обърнете внимание на размера на стаята - тъмни тапети или с много големи шарки не са подходящи за малка всекидневна. Помислете за степента на осветяване на дневната: дали тук има достатъчно слънчева светлина, как ще се променя цвета им в зависимост от времето? Размерът на прозорците и височината на таваните също са от значение.

 

Комбиниране на тапети

Ако търсите разнообразие, но не смеете да заложите на твърде ярък или шарен тапет, може да комбинирате два модела. Заложете на един неутрален и един по – драматичен. Така може да разделите визуално помещението, да подчертаете определен кът…

Течни тапети

Под дефиницията на „течен тапет” се разбира декоративна мазилка. Ако имате малко време или цените практичността си заслужава да помислите и за тази опция. Течни тапети са екологично чисти, те са лесни за нанасяне, подходящи са за неравни стени. Освен това течният тапет има добри изолационни качества – от студ и от ум. Наред с това той е и антистатичен, не привлича прах, миризми, устойчив е на слънцето. А още един голям плюс е, че се предлага в множество цветове и вариации.

Променете кухнята с тапети 20 идеи за стилни стени и в кухнята  
Сподели: