Симетрия и асиметрия при обзавеждането

Създайте баланс за съвършен вид на стаята

439

До скоро симетрията се считаше за единствения начин за постигане на равновесие в инериора. Обичайният комплект мебели се състоеше от диван, като от двете му страни стояха еднакви маси с лампи в същия стил и цвят. Пред дивана има масичка за кафе в хармония със страничните маси. Доста скучно, не мислите ли?

5 трика от интериорните дизайнериБлагодарение на тези трикове вашият дом ще изглежда винаги перфектен  

Днес обаче стремежът към симетрия изобщо не е необходим. Много по-интересно е да се постигне асиметричен баланс, при който цветовете не трябва да се повтарят, не трябва да има едни и същи шарки, модели, принтове. Смесване на тъкани и цветове, различни мебели са ключът към интересната и модерна визия. Такъв еклектичен подход към дизайна ви позволява да комбинирате различни стилове - и именно цветът осигурява връзката между тях.

Тайните на интериорните стилисти при обзавежданетоВижте триковете на дизайнерите

Знаем, че цветовият баланс не може да бъде постигнат, ако цветовете се използват в равни пропорции. Ако един цвят доминира, тогава другият трябва да бъде подчинен. Можете да използвате пропорциите 75/25 или 80 /20, но никога 50/50! Когато в схемата се въведе трети цвят, той трябва да се подчини на първите два, т.е. използва се за аксесоари или акценти в декорацията. Първият цвят е доминиращ, вторият подчинен, третият предоставя акценти.

Доминиращият цвят не само създава настроение в интериора на стаята. Заема по-голямата част от повърхностите. Това най-често е цветът на стените, тавана или пода. Има обаче изключения, особено при създаването на съзерцателен или динамичен интериор. Например, стените и килима от слонова кост могат да заемат голяма част от стаята, но атмосферата в стаята не се създава от тях, а от ярка абстрактна картина на стената.

Доминирането дава позволява да се възприеме атмосферата на цялата стая като цяло. Ако никой цвят не доминира, стаята изглежда еклектична, фрагментирана и нехармонична.

 

Интериорни идеи, които ще изведат дома ви на ново нивоНеобичайни и доста екстравагантни решения, които ще събудят вдъхновението ви
Сподели: