Как ефективно да се борим с праха

5 проверени начина, които помагат да поддържаме дома си чист     &n...

9043

Прахът е сред най-големите врагове на съвременните домакини и  чистотата в дома ни. Борбата с него е доста трудна, а само малко след като сме почистили, той се появява отново. Прахът не само разваля вида на интериора, но и носи огромни вреди на здравето, особено ако имате алергии или малки деца.

Ето 5 ефективни метода за справяне за по-дълго време с праха.

1. Влажно изтриване

Ако ежедневно изтривате мебелите с влажна кърпа, може рязко да намалите праха в дома си. Използвайте и специални средства, които обаче не предизвикват алергични реакции. Бъдете внимателни с антистатичните препарати.

2. Чист под

По щорите и килимите се трупа доста прах. Ако нямате особено мощна прахосмукачка, по-добре е да се откажете от много завеси, покривала и килими.Те трябва да се перат поне два пъти годишно.Това се отнася и за полилеите с много декоративни елементи и резбованите мебели.

3. Качествено проветряване

За да има винаги свеж въздух, трябва често да проветрявате помещенията. Не отваряйте обаче прозорците при силен вятър, защото ще влезе прах и няма да има ефект от проветряването. Най-добре е да го правите сутрин рано или след дъжд. Може да използвате и специални овлажнители на въздуха.

4. Минимум плюшени играчки

Колкото повече плюшени играчки, книги и други дреболии имате в дома си, толкова повече прах ще се събира. Затова максимално махнете от стаите от тези вещи, които с лекота привличат прах. Книгите дръжте в затворени шкафове, не трупайте вестници и списания.

5. Почистване на битовата техника

Тя, както е известно, привлича много прах. А най-вече попада върху включените компютри и телевизори. Ежедневно трябва да почиствате корпуса и екрана.

Преди да използвате прахосмукачката, сменяйте торбичката, защото иначе ще се получи не почистване, а разпръскване на прах.

И последно: За ефективна борба с праха е нужно да правите основно почистване на дома си два пъти в месеца.Така винаги ще бъде чисто и свежо.

 

Сподели: