Как да подредим мебелите в хола

За приветлива и комфортна обстановка

3074

От семейните вечери до приятелските събирания, всекидневната е социална точка във всеки дом. Правилното разположение на мебелите в стаята е това, което прави пространството. Ето защо, за да се чувствате добре, да създадете условия за комфортен и задушевен разговор, всичко, което ви трябва са удобни, качествени и….правилно аранжирани мебели.

Как да ги позиционираме зависи от естествената фокусна точка на пространството. В някои стаи това е архитектурен елемент, като камина или прозорци. В други дневни стаи, фокусната точка е телевизорът, а в трети – стена с арт произведения. Намерете вашата фокусна точка и започнете аранжимента оттам.

ikea.bg

Ето какво да предвидите:

Гъвкавост

Как да подредите мебелите в хола зависи от техния брой и форма. Повечето от нас имат диван и фотьойл или кресло. Когато ги разполагате следвайте правилото да осигурите достатъчно пространство между ъглите на мебелите, така че хората да могат да минават и да имат достъп до масата, както и достатъчна видимост към телевизора.

В правилната посока

Основното правило, което трябва да следвате е да разположите дивана с лице към фокусната точка. Така оттам ще имате видимост към телевизора или към камината. Обикновено останалите мебели са по - малки и мобилни, което означава, че при събиране с приятели ще може да ги подредите в зависимост от броя на хората.

Осигурете поток за преминаване

За пространства с множество врати, нарисувайте въображаема линия през стаята, създавайки път между мебелите. Това динамично подреждане на мебелите запазва фокусната точка, но също така насочва хората през пространството. Блокирането на ъглите в една стая може да бъде полезно, когато имате детски играчки или нещо, които искате да скриете.

Ъгълът

Ако диванът ви е Г образен, изкушението да сложите диванът в ъгъла е голямо. Това обаче може да доведе до чувство на клаустрофобия, особено за хората, седнали в най-вътрешната част. Затова издърпайте малко от стената и оставете пространство. Ако все пак искате да сложите нещо там, по – добре сложете някаква ниска конзолна маса.

Класическа симетрия

Традиционната и популярна мебелна аранжировка е позицията "лице в лице". Два дивана (или диван и чифт столове) седят директно един срещу друг, като фокусната точка е в единия край на стаята. Позиционирането по този начин улеснява разговора, защото никой няма пряк изглед към фокусната точка. Това е полезно, когато дейности като четене, работа на лаптоп или слушане на музика са също толкова важни, колкото и гледането на телевизия.

Сподели: