Разбиваме 9 мита за скандинавския интериор

Разбиваме 9 мита за скандинавския интериор
Източник: unsplash.com

Скандинавският стил се свързва със снежнобял цвят, големи прозорци, естествени материали, дървени мебели, уютен текстил и декор. Но освен тези характеристики, дизайнът има много други аспекти, за които малко хора знаят. Днес разрушаваме стереотипи за скандинавския интериор, които отдавна са престанали да бъдат актуални.

Как да постигнем скандинавски стил с малък бюджет

Много хора харесват онзи неповторим чар и хармония, който придава скандинавския интериорен стил. Изчистени форми, неу...

17/05/2018

Мит 1: Скандинавският стил е минималистичен

Само преди десет години апартаментите в скандинавските страни бяха възможно най-лаконични: минимум мебели, голо дърво в декорация и декор, без завеси, малък брой само най-удобните аксесоари. Но сега можем спокойно да кажем, че луксът е факт: мебели, тапицирани с кадифе, фитинги и кранове от месинг, стени в наситени наситени цветове, например изумрудено или бордо. Не прилича много на стила, който всички познаваме, нали?

Ако харесвате скандинавския стил, това е за вас

Лесно е да се влюбиш в скандинавския стил - с неговите чисти линии, свежа естетика и цялостна успокояваща атмосфера. ...

11/04/2019

Мит 2: Скандинавският интериор трябва да е снежнобял

Ако напишете „Скандинавски интериор“, той със сигурност ще покаже снежнобели или сиви апартаменти с малко или никакви акценти. Скандинавците обаче отдавна са се отдалечили от тези неутрални стандарти. През последните години в модерните шведски апартаменти преобладават пастелни нюанси, както и изумрудено и тъмно синьо. Съвременна техника е боядисването на первази, рамки на врати и первази в същия цвят като стените. Така апартаментът става визуално по-голям.

Мит 3: Скандинавските интериори са идентични

Да, има типична скандинавска къща, но винаги има място, където характерът на собственика да блесне. За скандинавците е съвсем нормално интериорът да отразява личността на собственика, а не да се съобразява с мода или неизменни елементи на стил. Ето защо определено няма да намерите идентично декорирани къщи в северните страни.

Мит 4: Скандинавските интериори са много строги

По целия свят скандинавците са известни като строги, мрачни, сериозни хора, които не показват емоции, не знаят как да се шегуват или да се забавляват. Тук възниква друг мит по отношение на интериора - смята се, че скандинавският дизайн е аскетичен, строг, създаден според каноните. Всъщност жителите на северните страни се характеризират с творческа пакост. Това се проявява в избора на тапети, картини и декор. И дори ако в повечето стаи няма да видите предмет, който да ви накара да се усмихнете, то в детската стая определено ще има забавен принт.

Мит 5: Скандинавците използват само геометрични щампи

Заедно с ярките цветове, необичайни щампи и шарки се върнаха в скандинавските интериори. Например в повечето домове със сигурност ще намерите красиви текстилни шарки, особено сложни флорални мотиви. Местните дизайнери също обичат да създават животински щампи.

Мит 6: Всички мебели в интериора са от IKEA

Би било странно, ако шведите не купуват мебели от IKEA, при положение, че това е тяхна марка. Въпреки това, освен това, скандинавските интериори съдържат много интересни неща. Тук можете да намерите много ретро артикули, някои от които са наследени, а вторите са закупени от битпазари и антикварни магазини.

Мит 7: Скандинавският дизайн е красив, но не е функционален.

Всъщност скандинавците са невероятно практични хора. Те винаги поставят на първо място ергономичността и функционалността, а не декора, и насърчават принципа „нещата в името на живота, а не живота в името на нещата“. Тоест, всеки елемент, присъстващ в интериора, трябва да изпълнява своята роля и няма значение колко е модерен. Например диванът, столът или леглото трябва да бъдат преди всичко удобни. Ако са изработени от модерен материал, това е по-скоро приятен бонус, но не и основното изискване за мебели. Същото важи и за декора - скандинавците няма да плащат повече за безполезни фигурки. Основната им цел е да създадат функционално, удобно и най-важното пространство без излишни неща.

Мит 8: Скандинавците използват само естествени материали

Смята се, че тъй като най-малко три скандинавски страни са гъсто покрити с гори, всички мебели тук са направени изключително от дърво, от рафтове до места за хранене.

Да, скандинавците наистина обичат дървото и то неизменно присъстваше в интериора във всичките му проявления. Местните дизайнери обаче все по-често започват активно да работят с нови материали.

Мит 9: Можете да си купите комфорт

Преди няколко години навлезе думата hygge, която означава усещане за уют и комфорт в скандинавския смисъл. Но смисълът на този термин е обърнат с главата надолу. Смяташе се, че е достатъчно да си купите вълнено одеяло, топли чехли, да запалите камина, да сварите чай и сега имате интериор в стил hygge.

 

Всъщност тази дума се свързва не толкова с нещата, колкото с усещанията. Hygge е прекарване на време с любими хора в дом, изпълнен със светлина и нещата, които обичате и които ви правят щастливи. Не можете да го купите или да помолите някой друг да го създаде вместо вас. Ето защо, преди да обърнете внимание на следващия интериорен елемент, помислете дали той ще донесе радост на вашия дом.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...