7 дневни, в които няма диван

И собствениците не съжаляват  

7889

Модата в интериора ни учи да не следваме сляпо каноните. Преди да купим мебели за дома е добре да се премисли оформлението на стаите, навиците и начин на живот. И се оказва, че често може да имаме уютен дом дори без на пръв поглед традиционни мебели, какъвто е диванът, който се счита за основен елемент на хола. Доскоро липсата му предизвикваше недоумение, но сега в много къщи може да се видят примери, които показват, че алтернатива винаги има. При това такава, която дава повече свобода. Ето няколко примера.

Пет съвета как да изберем идеалния диванКакво съветват специалистите?

Пример 1: Дневна-трапезария с голямо огледало и шезлонг

Ако решите хармонично да комбинирате хол и трапезария в една стая, основният акцент може да бъде поставен върху групата за хранене, а не върху зоната за отдих. Поставете масата и столовете в центъра и малък шезлонг в ъгъла на стаята. Той не заема много място, което прави стаята да изглежда по-лека и по-просторна, но в същото време ще може да побере няколко души. За да засилите ефекта за повече въздух в помещението, не закачайте завеси на прозорците - оставете слънчевата светлина да влиза.

10 идеи да декорирате белия диванСамо няколко възглавници могат да променят вида на дивана 

 

Интересно допълнение към интериора ще бъде голямо огледало, разположено до стената до шезлонга. Предвид местоположението му до прозореца, то ще удвои цялото количество светлина, влизаща в стаята от улицата, което прави хола визуално по-светъл и по-голям.

Пример 2: Дневна с фотьойли в зона за отдих

Изследвания на психолози показват, че на хората им е по – трудно да общуват, докато седят на един диван, тъй като не виждат добре лицата на другите. Но ако седят на два стола, те се чувстват много по-удобно. Ето защо е по-добре зоната за отдих в интериора да бъде с няколко фотьойла, разположени около масичка за кафе или пуф. За да можете да подредите меката мебел в правилния кръг, изберете малки фотьойли, които заемат малко място.

Тази опция е особено подходяща за онези семейства, които рядко гледат телевизия, а по-скоро за събирания.

Пример 3: Уютно пространство с кръгъл или висящ стол

Тази опция е подходяща за едностаен апартамент, в който живее един човек. В този случай в ъгъла на стаята близо до голям прозорец може да се постави стол с плетена основа и мека кръгла седалка. Благодарение на своята „разстилаща се“ форма той ще бъде не по-малко удобен от стандартния диван, но ще заема много по-малко място в хола. Ако обичате да четете, сложете малка масичка за кафе с книги до нея или закачете няколко дървени рафта на стената. А за усещане за единство с природата, обградете стола с големи и малки саксии. Резултатът ще бъде интериор в еко стил, много сладък, лек и уютен.

Пример 4: Всекидневна с кушетка

Вероятно първата мисъл, която ви идва на ум, ако трябва да извадите дивана от хола, е да го замените с диван. Всъщност той изпълнява същите функции, но заема по-малко място, което е особено важно за малките дневни. На дивана ще бъде възможно без проблем да се организират няколко гости, както и да се оборудва като място за спане на един човек. Тази мебел има още един плюс - тя не изглежда прекалено масивна и обемиста, затова е идеална за създаване на мобилен и лек интериор. Дори ако искате да пренаредите, поставянето на дивана в различен ъгъл няма да е трудно, за разлика от класическия диван.

Пример 5: Стая с пейка

Познатият диван може да бъде заменен с компактна пейка в контрастен цвят, която лесно ще се превърне в акцент в стаята. За удобна позиция на седене, допълнете мебелите с декоративни възглавници с щампа. Стол и плетен пуф, които могат да се използват като отделен кът за сядане или удобна подложка за крака, ще направят прекрасна компания на пейката.

Пример 6: Възглавници за пода

Ако интериорът на вашия апартамент е в ориенталски или бохо стил, можете лесно да организирате кът за сядане на пода. В този случай възглавници и пуф ще ви бъдат полезни, защото позволяват да проявите креативност, да предложите нестандартни интериорни решения, като вземете предвид текстурата, формата и цветовата схема.

Пример 7: Обградете се с пуфове

Какво ще кажете за подмяна на дивана с няколко пуфа? Преди това те се смятаха за мебел, която може да бъде пренебрегната в полза на фотьойл. Но сега производителите на мебели предлагат многофункционални модели, които могат да бъдат разгънати, ако е необходимо. Тази мебел се отличава със своето удобство, компактност и мобилност - по всяко време може да бъде преместена, скрита, пренесена в друга стая. А пуфовете са и отлични акценти в интериора, което им позволява да изпълняват не само практична, но и естетическа функция.

20 дивана в необичайна формаИдейни предложения за всекидневната  
Сподели: