Kак да направим цветарник или пейка за нашата градина

Идеи за уютна градина от Semmelrock

1386

Ако желаете да декорирате градината си с нетрадиционни архитектурни елементи, Semmelrock Ви предлага няколко лесни за изпълненение идеи, с които може да разгърнете своята креативност. Във Вашия проект може да подходите творчески, като използвате бетонови тухли с размер 25 x 12 x 6 cm. С тях може да изградите ниски конструкции с правоъгълни и овални форми. Бързо и лесно може да направите цветарник или пейка, от която да се наслаждавате на Вашата градина.

Независимо каква конструкция ще изберете, стартирате работата по цветарника, като подготвите основата. Във всички случаи първата стъпка е да направите фундамент. За целта напаравете изкоп с дълбочина мин.50 cm и широчина 20 cm. Вместо кофраж използвайте кухотелно блокче за зидане с размери 50х20х25 cm, което трябва да запълните с бетон С 16/20. Готовият фундамент се изравнява с помощта на нивелир и се оставя да втвърди. Първият ред тухли на скамейката или цветарника е добре да се монтира върху по-дебел слой (10-20 mm) разтвор (зидарски или лепилен) с цел нивелиране и изравняване на нивото.

Важно! Дълбочината на фундамента в общия случай зависи от височината и типа на конструкцията.

При избора на цветарник е препоръчително изходната Ви точка да бъде неговата височина, а нея е желателно да съобразите с местоположението и пространството, с което разполагате. Ето и нашите предложения!

Кръгов Цветарник

Вариант  I : За овален цветарник с диаметър 160 cm и височина 42 cm ще Ви бъдат необходими: 6 реда бетонни тухли подредени по дължина и един ред подредени напречно. Общото необходимо количество e 252 броя бетонни тухли за основните редове и 42 броя за завършващия горен ред.                  

Вариант II:  За цветарник с диаметър 160 cm и височина 78 cm ще Ви бъдат необходими 12 реда бетонни тухли по дължина и един ред подредени напречно. Общото необходимо количество e 504 броя тухли за основните редове и 42 броя за завършващия горен ред.  

Основни стъпки при изграждането на Цветарник I и II:

Върху готовата основа подредете първи ред от елементите по дължина един до друг с малки разстояния помежду им, за да оформят кръг. За постигане на допълнителен декоративен ефект и стабилност, фугите на всеки следващ ред трябва да се разминават. Тухлите се слепват, хоризонтално, като дебелината на лепилния разтвор е желателно да бъде около 5 mm. Работете от дясно на ляво, като внимавате да не зацапвате тухлите с излишен материал. 

      
Последният ред се оформя с елементи подредени на тясната страна – 6 cm. Елементите се поставят максимално близко един до друг, като по този начин оформят завършения  вид на цветарника. Препоръчително е и последният ред да се слепи за предходния с разтвора, с който работите.


 

 

Дизайнът при скамейките също може да варира според височината на конструкцията, пространството, с което разполагате и естетическите предпочитания. И тук, също както при цветарника, следвате правилата за сигурен монтаж. При ниски конструкции можете да започнете с уплътняване на основата и изравняване, като върху заравнената основа се полага по-дебел слой от лепилния или зидарския разтвор. След което продължавате с изграждането на видимата част на конструкцията.

Пейка I :  Плътна конструкция, която може да завършите с дървени дъски с подходящ размер или бетонни плочи. 

 

За да си направите пейка с дължина 80 cm и височина 48 cm, са необходими тухли с размери 25 х 12 х 6 cm – 64 броя и подходящи дъски за оформяне на място за сядане с препоръчителна дължина 30 cm.

Елементите 25 х 12 се поставят в двойки по дължина, за да оформят първия ред. Следващият ред се прави на размината фуга, като началният елемент се поставя перпендикулярно на долния ред, след което отново се подреждат двойки и последният елемент се поставя перпендикулярно. Тази подредба се редува до 8-я ред, върху който се поставят дъските.

Пейка II: Този вариант се състои от основа с две “крачета”, всяко от които с размер 25x25cm и обща дължина на конструкцията 100 cm.

Тухлите 25 х 12 се поставят в двойки по широчина, за да оформят първия ред, като ги монтирате върху основата със зидарски разтвор. Следващият ред се поставят двойка тухли на 90 градуса спрямо долния ред. Тази подредба се редува до 10-я ред, върху който се поставят дървените дъски с подходяща дължина и дебелина.

Забавлявайте се!

Очаквайте още нестандартни идеи за Вашата градина от Semmelrock!

 

 

Сподели: