Грижа за градински мебели: основните правила

Грижа за градински мебели: основните правила

Лятото е времето, когато градинските мебели заемат обичайното си място на верандата, терасата или двора. Независимо къде сте ги съхранявали през зимата – под брезент или в специално оборудван навес, първо трябва да ги почистите и подготвите за дълъг престой навън. И най-важното, това, което трябва да запомните, когато започвате работа, е, че всеки материал има свои собствени характеристики.

Грижа за мебелите от тиково дърво

Всичко, от което се нуждаете, за да се грижите за мебели от тиково дърво, е топла вода и сапун. Не се страхувайте от влага: тиковото дърво има свойството да не пропуска вода, а също така е устойчиво на гниене. Почистете масите и столовете с твърда четка, за да премахнете замърсяванията, след това изплакнете и подсушете преди употреба, за да възстановите естествения топъл тон на дървото. В същото време не почиствайте мебелите с маркуч със силно налягане, това може да ги повреди. За да премахнете останалите сиви петна, можете да използвате фино-зърнеста шкурка или да нанесете малко терпентин. И последният съвет за мебелите от тиково дърво-по-добре е да ги държите под навес или тента, за да ги предпазите от неблагоприятни атмосферни условия.

 

Грижа за пластмасови мебели

Пластмасовите мебели са най-лесни за поддръжка. За да ги почистите са ви необходими само гъба и сапунен разтвор, с който да премахнете повечето петна. Внимавайте с грубата страна на гъбата, за да не надраскате пластмасовата повърхност на мебелите. Измиването с градински маркуч също е ефективно решение.

Грижа за плетени мебели от изкуствени материали

Плетените мебели от изкуствени материали остават едно от най-популярните решения за градината. Успехът се дължи на факта, че изглежда като мебели от ратан, но са по-достъпни и устойчиви на атмосферни условия и UV лъчение. Но грижата за такива мебели изисква внимание и предпазливост. За да не повредите повърхността, не използвайте твърди четки или абразивни гъби, просто я избършете с топла вода и препарат за миене на съдове. Упоритите петна могат да се отстранят с почистващ препарат за кален камък или стъкло и мека кърпа. Изсушете мебелите добре преди употреба.

Грижа за мебели от ратан

Градинските мебели от ратан също изискват специално внимание. За да почистите такива мебели, смесете 4 супени лъжици сода за хляб с топла вода и я избършете с гъба. Избягвайте силно триене, за да не повредите материала. Естественият ратан се суши най-добре със сешоар, докато синтетичният ратан може да се остави да изсъхне на открито, но винаги на сянка.

Грижа за матраци и възглавници

Не мислете само за грижата за мебелите. Матраците и възглавниците също изискват специално внимание. Не всички са подвижни, което означава, че не могат да се перат само в пералня. В този случай ще ви помогнат четка и кофа с топла вода с разредена в нея чаша сода бикарбонат. След почистване избършете отново всички повърхности с чиста вода и след това изсушете на въздух. Водоотблъскващите тъкани също могат да бъдат третирани с този разтвор, за да се избегнат петна и мухъл.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...