Често срещани грешки в градината: Съвети за дизайн

Често срещани грешки в градината: Съвети за дизайн

1. Проектирате на градина след построяване на къща

Много собственици често сериозно мислят за градината, когато къщата вече стои и комуникациите са свързани с нея. Но за ландшафтен дизайнер идеалната ситуация е да работи от нулата успоредно с дизайна на къщата. Само тогава ландшафтът и архитектурата ще станат част от едно цяло.

2. Грешки при планирането

Често срещана грешка е липсата на баланс между открити и затворени площи. Важно е правилно да поставите акценти в градината, да зададете логиката на визуалните връзки и правилно да изградите архитектурата на градинското пространство.

3. Еклектичен подход

Започвайки да проектирате градина, трябва да изберете определен стил и да се придържате към него докрай. Понякога можете да играете в контраст, като използвате елементи от различни стилове. Това се отнася главно за малки форми като градински мебели или скулптура. Но такива комбинации са по-скоро изключение от правилото. Много е важно градината и къщата да са в хармония помежду си.

4. Използване на нискокачествен посадъчен материал

Красивата идея трябва да бъде облечена в подходяща форма - например една алея ще изглежда ефектно само ако е засадена от растения от подходящ вид.

5. Лятна градина

През зимата и есента вашата градина може да изглежда не по-зле, отколкото през лятото, но за това трябва да проектирате градина с оглед на сезонната декоративност.

6. Тъмни алеи

Градинското осветление често незаслужено остава на заден план – но напразно! С помощта на професионално планирано осветление можете да постигнете най-невероятните визуални ефекти.

7. Липса на идея

Случайното копиране от съседи или от списания е път за никъде. Всяка градина трябва да е индивидуална. Осъществявайки мечтата си, вие правите градината уникална.

8. Липса на бъдещо планиране

Посадъчният материал трябва да бъде избран, като се вземе предвид неговият растеж в бъдеще - необходимо е ясно да си представите максималните размери и форма на короната на всяко растение след десет до двадесет години. Например, когато засаждате липа, трябва да разберете, че след 15 години диаметърът на нейната корона ще достигне осем метра. Съответно, дори на етапа на планиране на градината, е необходимо ясно да си представите каква сянка ще падне от нея и кои области на сайта ще попаднат в нея.

 

9. Нарушаване на режима на слънчева светлина

Много е важно да определите коя част от градината е по-добре осветена, коя е по-лоша и в зависимост от това засадете сенколюбиви и светлолюбиви растения.

10. Не мислите за дренаж

Дори ако мястото е сухо през лятото, като пясъците на Сахара, извън сезона може да се превърне в блато. За да разберете дали имате нужда от дренаж, изчакайте до пролетта или есента.

 

11. Или за поливане

В нашия климат е невъзможно да се поддържа моравата в добро състояние без вода. Автоматичните системи за поливане са удобни - с тях можете спокойно да оставите градината поне за седмица до месец.

12. "Мащабируемост" на проекта

Понякога голяма площ е проектирана като малка (и тогава има твърде големи площи за настилка), а малка е проектирана като голяма и тогава е пълна с ненужни детайли, които претоварват пейзажа.

 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...