7 причини да използвате оцет в прането

7 причини да използвате оцет в прането

Използването на оцет в прането ще избели, изсветли, ще намали миризмите и ще омекоти дрехите без агресивни химикали. Оцетът не е скъп и е безопасен за използване както в стандартни, така и в високоефективни перални. Когато купувате оцет, за да го използвате за пране, изберете дестилиран бял оцет. Той не съдържа танини (естествени растителни багрила), които могат да оцветят дрехите. Ако имате само ябълков оцет, използвайте по-малко и го разредете с вода, преди да излеете директно върху дрехите.

9 изненадващи употреби на белия оцет

Въпреки, че е познат за кулинарни цели, белият оцет има и широка употреба вежедневието. Вижте какво може да направите...

17/09/2016

Ето 7 причини да добавите оцет към прането.

Премахва миризмата на плесен

Шест неща, които не трябва да чистите с оцет

Когато става въпрос за почистване, много хора посягат към оцета. И ако в повечето случаи това е отличен универсален п...

07/11/2017

Ако някоя дреха не е добре изсъхнала, резултатът е плесен и лоша миризма. За да ухае всичко свежо, напълнете пералнята с гореща вода, добавете 2 чаши дестилиран бял оцет и стартирайте пълен цикъл на пране . Пуснете втори цикъл с добавен препарат.

Това работи добре при малки количества мухъл и кисели миризми.

Изсветляване и избелване на дрехи

Оцетната киселина в дестилирания бял оцет е толкова мека, че няма да навреди на тъканите, които могат да се перат. И все пак е достатъчно силен, за да разтвори остатъците (алкали), оставени от съставките в сапуни и перилни препарати. Добавянето само на 1/2 чаша оцет към цикъл на изплакване ще направи дрехите ви по-ярки, по-ясни цветове. Добавете дестилирания бял оцет към дозатора за омекотител или добавете оцета ръчно в началото на цикъла на изплакване.

Меката оцетна киселина е като избелител и осветител за сиви, мръсни дрехи. За да направите белите чорапи и мръсните кърпи отново бели, добавете 1 чаша бял дестилиран оцет към голяма тенджера с вода. Загрейте до кипене и изсипете в леген, оставете за 1 нощ и след това изперете както обикновено. Този метод трябва да се използва само върху 100% памучен плат .

 

Естествено омекотява тъканите

Ако не ви харесва идеята да използвате търговски омекотители със силна миризма , но искате по-меки дрехи, дестилираният бял оцет действа като естествен омекотител и не оставя следи върху прането. Просто добавете 1/2 чаша към последния цикъл на изплакване.

Борба с миризмата под мишниците

Напълнете спрей бутилка с неразреден дестилиран бял оцет и я дръжте под ръка, за да премахнете миризмата на пот и петна върху дрехите. Напръскайте оцета директно върху тъканта от вътрешната страна на зоните под мишниците и го оставете да подейства поне 10 минути, преди да сложите дрехата в пералнята.

Запазете цвета на тъмните дрехи

Добавянето на 1/2 чаша дестилиран бял оцет към последния цикъл на изплакване ще премахне остатъците от сапун и перилен препарат от черните дрехи.

 

Отървете се от миризмите на цигарен дим

Ако дрехите миришат на цигари, добавете 1/2 чаша дестилиран бял оцет към цикъла на пране.

Почистете пералнята

Чистата пералня е равно на по-чисто пране. Сапунена утайка и минерални отлагания могат да се натрупат в маркучите на пералнята, ограничавайки работата й. Четири пъти годишно отстранявайте остатъците от сапун и почиствайте маркучите, като пускате пълен цикъл на измиване в празна пералня с гореща вода и 2 чаши дестилиран бял оцет.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...