10 начина да увеличите малката градина

И да я направите по - приветлива

1037

Ако имате малка градина или вътрешен двор, знаете колко е важно да се възползвате максимално от всеки кът. За да може пространството да работи за вас обаче, не е толкова трудно. Вижте няколко трика, с които лесно ще постигнете това.

1. Мислете извън границите

Намерете начини да разширите градината си извън границите й, като използвате мястото отпред или отзад. По този начин можете да създадете допълнително пространство за повече растения, да направите по-ефектна рамка за вашата къща и градина, да я свържете с уличното пространство и околната среда.

2. Обединявайте закрито и открито

Отварянето на къщата към градината с френски врати  или плъзгащи се стъклени стени създава впечатление за по-голямо пространство и вътре, и навън. Освен това така преходът от дома към природата става по – плавно.

3. Повдигнете градинските легла

Повдигнатите градински легла позволяват по-добро отводняване и добавят повече пространство към градината. Ако сложите по – високи растения ще добавите и повече височина и ще скриете градината от погледите. Скривайки оградата с растения пък създавате илюзия за безкрайна градина.

4. Засадете растения покрай оградата

Ако посадите цветя покрай оградата ще освободите повече място във вътрешността на двора. Например сложете китайска роза. Тя е с ниска коренова система, което позволява да вирее покрай дувара. Освен това тя ще привлече вниманието и визулано ще разшири двора.

5. Поддържайте чистотаПомислете за малка барака, в която да държите инструментите. Така си гарантирате, че градината ви не е претрупана и че няма въргалящи се гребла или мотика.

6. Създайте си работно място

Истинският градинар знае, че трябва да има зона, в която да може да свършите някаква работа – да селектиране семена, да поправите някой инструмент, да държите саксиите.

7. Саксии

Малките градини често са много слънчеви, а не всички растения носят на това. Затова подадете някои, например билки, в саксии, за да може да ги позиционирате под навес или на по – сенчесто място.

8. Виещи се растения

Вертикалната градина с виещи се растения е хитър начин да спестите място и да добавите цвят в градината.

9. Избирайте мебелите внимателно

Изберете мебели с фин силует, като например такива от тръстика. Те добавят естетика към двора и няма да превземат пространството.

10. Бъдете различни

Засаждайте едногодишни ниски растения. Те с цветни, красиви, винаги различни и са перфектни за малката градина. 

Сподели: