Цветови схеми за детската стая

Съчетания, с които стаята ще придобие различно излъчване

1220

Ако ви предстои ремонт на детската стая, може би се чудите кои са най-подходящите цветове, подходящи за това помещение. Предлагаме ви 5 варианта за цветове в стаята, от които може да взаимствате.

 Монохромни

 

Ключът към монхромното пространство е да се придържате към един цвят, но да използвате различните му нюанси. Например за стаята на момче може да заложите на синя монохромна схема, която да варира от тъмно синьо, през ярко до бебешко синьо. Това правило важи за всеки един цвят, но бъдете внимателни в избора. Придържайте се към цветове, които са вдъхновяващи и позволяват на децата да се отпуснат.

Противопоставящи се

Казват, че противоположностите се привличат, а това не би могло да бъде по-вярно, когато става въпрос за цветовете в декора. Понякога някои двойки цветове могат да звучат много странно, но всъщност се допълват и придават индивидуалност на стаята.

Такива са, например, жълто и лилаво, зелено и червено, оранжево и синьо, жълто - оранжево и синьо – лилаво.

Подобен тип схеми са лесни за работа, защото създават естествен баланс на пространството.

Противопоставящи се и допълващи

Тук вече се включват три цвята, като два от тях са от една гама. Този вариант е подходящ, ако стаята е споделена, като единият цвят може да бъде неутрален. Варианти за подобна схема са оранжево, жълто и лилаво; синьо – зелено, синьо и лилаво-червено; синьо със синьо-лилаво и оранжево.

Триада

Тук се включват три различни цвята, но от една редица от цветовата палитра. При триадата се създава динамична игра на цветове и ефектът е забележителен. Идеи за подобна схема са виолетово, оранжево и зелено; червено, синьо и жълто.

Тези цветове могат да бъдат много ярки, така че е важно да се избере един цвят, който е акцент, а другите са допълващи.

 Аналогова

Тук се включват четири цвята, като два по два са от едно семейство. Например зелено и синьо- зелено +синьо и синьо – лилаво; лилаво и лилаво- червено + червено и червен портокал; жълто-оранжево и жълто + жълто-зелено и зелена ябълка.

Ако успеете правилно да съчетаете цветовете, резултатите са забележителни. Тази палитра е подходяща за тийнейджъри и стои много добре в тематични стаи. 

Сподели: