Топ 5 грешки в дизайна на банята

Топ 5 грешки в дизайна на банята

1. Неправилна височина на чучура на крана спрямо мивката

Съвременната баня – лукс, блясък и простор

Някога банята беше просто едно сервизно помещение в дома. Днес тя е едно от най-луксозните помещения. Съвременните ...

16/07/2015

Може би най-честата грешка при проектирането на бани е грешната височина на чучура при крана спрямо мивката. Колко пъти сте се сблъсквали с факта, че е просто невъзможно да измиете правилно ръцете си под твърде нисък или твърде къс чучур? И с факта, че водата, напротив, пръска твърде много? Когато инсталирате кран, не забравяйте да проучите техническата информация на смесителя и препоръчаните от производителя разстояния от чучура до мивката, както и степента на въртене на чучура - това ще избегне подобни неприятни ситуации.

 

10 свежи идеи за банята

Ако искате да обновите банята си, почерпете идеи от следващите 10 снимки: Стъклени лавици Уникална подова настилк...

27/12/2015

2. Лошо проектирано осветление

Банята е мястото, където ние, от една страна, се подготвяме за деня, къпем се, а от друга страна се отпускаме, почиваме и медитираме. Следователно осветлението тук трябва да бъде разнообразно. Разбира се, за козметични и хигиенни процедури е необходимо ярко осветление. Освен това е необходима не само вертикална таванна светлина, но и хоризонтална, насочена от страната на огледалото към лицето. И за да създадете по-спокойна атмосфера, има варианти за осветление под мивката или шкафа, или осветление по контура на тавана, или осветление, скрито в стената.

3. Лоша ергономичност на банята

Липсата на основни идеи за ергономичност при проектирането на баня може да доведе до факта, че ще бъде неудобно да се използва. Твърде близко разстоянието от тоалетната до стената, неправилната височина на куките, държачът за кърпи, неправилната височина на дъждовния душ спрямо вашата височина - всичко това може да се превърне в ежедневен "дразнител", който кара престоя в банята е изключително неудобен.

4. Липса на съхранение

В преследване на естетиката понякога напълно забравяме за функционалността. Липсата на чекмеджета или достатъчно рафтове за съхранение на козметика е друга често срещана грешка в дизайна на банята. С течение на времето със сигурност ще се окажете с множество бурканчета с крем, шампоани, ексфолианти и други хигиенни продукти, но къде да ги съхранявате, вече е въпрос, който е по-добре дизайнерът да обмисли и предвиди предварително.

5. Липса на подходяща вентилация

Правилната вентилация в банята (естествена или нарочна) е изключително важен въпрос. Тук има влага и за да предпазите стените и хавлиите от мухъл, тя трябва да бъде много добре премислена. Помислете и за таймер за включване и изключване при определен процент на влажност.  

Баня в небесносиньо

Създаването на баня в небесносини цветове представлява традиционен начин на оформяне. Всъщност, в исторически план се...

25/01/2016
За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...