Как да почистите пералната машина в 5 лесни стъпки

Как да почистите пералната машина в 5 лесни стъпки

Много хора се оплакват от неприятна миризма, дори машината да е нова. Обикновено това се дължи на факта, че в нея могат да се натрупат остатъци от почистващ препарат, мръсотия, мухъл и минерали. За щастие има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да поддържате вътрешността на пералнята чиста и да работи правилно.

Стъпка 1 - Изпълнете цикъл на измиване с 2 чаши оцет

Уверете се, че барабанът на пералнята е празен, след което изберете настройката „цикъл на почистване“. Ако вашата пералня няма цикъл на почистване, просто изберете програмата с най-гореща вода.

Добавете 2 чаши оцет в отделението за перилен препарат, който ще ви помогне да се отървете от отлагания и плесени, причиняващи миризма.

Оставете пералната машина да премине през пълен цикъл на пране и изплакване.

Стъпка 2 – Изпълнете цикъл на горещо пране с 2 чаши белина

Напълнете пералнята втори път с гореща вода, също при настройката „цикъл на почистване“ (или най-горещата температура).

Добавете 2 чаши отделението за перилен препарат, за да премахнете петна и микроби. Отново оставете машината да премине през пълен цикъл на пране и изплакване.

 

Стъпка 3 – Изпълнете допълнителен цикъл на изплакване

Ако всички петна са отстранени, изпълнете допълнителен цикъл, без да добавяте нищо към водата. Това ще изплакне старателно всички останали остатъци.

Стъпка 4 – Почистете отделението за почистващ препарат

Извадете дозатора за белина, омекотителя за тъкани и всякакви други подвижни части от тавата за перилен препарат на пералнята. Сложете ги в съд с малко белина да се накиснат за няколко минути. Извадете, почистете и изсушете, след което ги върнете в пералнята.

Стъпка 5 – Почистете уплътнението на вратата и външната част на машината

След това издърпайте назад гуменото уплътнение около вратата на пералнята, за да го проверите за отлагания, мухъл и плака.

Смесете 1 чаша течна хлорна белина и топла вода, след което забършете старателно.

И накрая, използвайте влажна кърпа или универсален почистващ препарат, за да избършете външната страна на вашата машина, за да изглежда толкова чиста отвън, колкото е отвътре!

 

Почиствайте веднъж на 2-3 месеца! 

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...