Как можете да декорирате баня освен с плочки

Опитайте нещо по-различно 

1675

Въпреки че плочките са много практичен, функционален материал и идеален за декориране на баня, с времето става скучен. Все пак има отлични влагоустойчиви алтернативи, които разнообразяват интериора на помещението и го правят по-интересен и модерен.

Някой се напи и направи тази баня Това е една голяма стая, като цялото пространство не се характеризира с приятен мирис

Ето няколко устойчиви на влага материали, които изглеждат страхотно и са евтини. Те няма да навлажнят, няма да провокират появата на мухъл и е напълно възможно да се справите с инсталирането им без помощта на професионалисти.

Вариант 1: Пластмасови панели

10 брилянтни идеи за банятаКоито никак не са скъпи...

Може да избирате измежду два вида PVC панели – листови и стелажни. Първите са широки и затова са по-бързи и лесни за монтиране. Последните изглеждат по-красиви и естетически приятни. Във всеки случай, който и вариант да изберете, предимствата са лесна поддръжка, водоустойчивост, осигуряване на допълнителна звукоизолация, не е нужно да изравнявате стените преди монтажа. За съжаление при толкова много плюсове има и значителен минус - крехкост. Материалът се огъва и чупи при силен натиск.

Вариант 2: Боя

Въпреки факта, че довършването с боя е много трудоемък процес, този материал има неоспорими предимства: първо, той ще подхожда на всеки интериорен стил, от скандинавски до модерен високотехнологичен.

Основният недостатък на боята е, че повърхността трябва да бъде добре изравнена преди нанасянето. За начало трябва да премахнете цялото старо покритие, да измиете стените от прах, да обработите с антисептик и мазилка видими дефекти, ако има такива.

Когато избирате боя, обърнете внимание на акрил, силикон и латекс. Те са лъскави и матови. Предимството на първите е, че те визуално увеличават пространството, изглеждат красиви, но в същото време подчертават всички неравности и също така лесно се замърсяват.

Вариант 3: Декоративна мазилка

За банята е добре да изберете от следните разновидности:

• Минерална – въпреки ниската цена и пожаробезопасността, има значителен недостатък -ниска еластичност. Освен това стените трябва да бъдат внимателно грундирани и изравнени преди шпакловането.

• Акрил - еластичен и издръжлив вариант, но има ниско ниво на паропропускливост.

• Силиконът - е доста скъп, но цената е повече от компенсирана от отличните му характеристики: съставите са издръжливи, устойчиви на избледняване и дишащи.

4. Тапет

Няма смисъл да залепвате всички стени с тапети, тъй като тяхната устойчивост на влага е доста ниска. По-правилно е да ги комбинирате с панели, боя или мазилка. Изберете тапети от винил, нетъкан, течен или фибростъкло за декорация и ги използвайте само в части от стаята, които няма да са в пряк контакт с вода.

10 свежи идеи за банятаВижте десет страхотни идеи за банята
Сподели: