10 удобни решения за малка баня

Практични идеи за всяко помещение  

990

В повечето стандартни жилища, които обитаваме, баните са много малки. Разбира се, въпреки размера, няма да откажем те да бъдат достатъчно удобни и уютни, както и да имат всичко необходимо, за да се чувстваме достатъчно комфортно.

Баня от дърво Не сме свикнали да виждаме дървото в банята – но и това би могло да стане

Всъщност това е възможно. Ето как.

1. Минимум плочки

Идеи за необичайни промени в банятаВижте някои от най-изобретателните и креативни идеи за баня, които ще превърнат помещението в истинска мечтаКолкото по-малка е плочката и колкото по-тясно изглежда пространството. За малката баня изберете плочи с естествени монохроматични нюанси или стенни панели. Колкото по-големи са те, толкова по-добре: те визуално няма да разделят и без това малките бани на много малки сектори.

2. Стъклена врата

В малка баня основният проблем е липсата на прозорци и естествена светлина. Стъклена врата или панел дава усещане за простор и повече светлина.

3. Душ без кабина

Всеки излишен детайл „тежи“ на банята. Не слагайте душ кабина, тя заема място и няма да помогне за по – добрия комфорт. Вместо това изберете матово стъкло – параван.

4. Компактен бойлер

Ако ви се налага да имате бойлер, изберете такъв с по – компактен размер. Днес на пазара има модели, които са бързонагряващи се и пестят енергия, а същевременно са изключително практични и удобни.

5. Огледален шкаф

Ако вашата баня има ниша най-малко десет сантиметра или малко място над мивката, можете спокойно да купите такъв шкаф. Модерните модели имат и удобно осветление, функция против изпотяване, допълнителни скрити чекмеджета. Така ще използвате малкото пространство разумно!

6. Съхранение над вратата

Когато няма абсолютно никакво място за шкаф, нито по стените, нито под мивката, спомнете си за пространството под тавана. Обикновено то остава празно, а там можете да инсталирате висящ рафт за съхранение на праха за пране, козметика и почистващи продукти. Направете рафта затворен и в тон с стените. Така дори няма да се вижда.

7. Малка мивка

Забравете за стереотипите: мивка в средата на стената с чекмеджета или на крака. Инвестирайте в модел тип конзола,  който заема много малко място. Освен това днес може да инвестирате в различни по форма модели - мини-квадратни и кръгли мивки, дълги, ъглови модели. Всички те решават проблеми с използването на пространството и под тях може да няма нищо.

8. Рафтове над тоалетната

По някаква причина често забравяме за това пространство на стената, но то може да е много полезно. Сложете там рафтове и ще имате под ръка чудесно място за съхранение.

9. Релси на вратите

Не винаги стената е идеалното място, за да закачите кърпи – дали заради липса на място или просто не ви харесва. Релси на вратата пестят място и не губите полезна площ.

10. Съхранение под ваната

Някои модели вани имат плъзгащи се или падащи вратички, където може да съхранявате всички домакински препарати. Така ще спестите много пространство и няма да разваляте интериора.

Как да превърнем малката баня в голямаНе всеки може да си позволи достатъчно пространство точно в това помещение от дома
Сподели: