Защо в Холандия не закриват прозорците със завеси или щори

Традицията идва отпреди десетки години

7372

Всяка нация има свои собствени традиции и предпочитания при подреждането на дома. Ако у нас е невъзможно да си представим комфорт в дома без завеси и щори, то холандците, например, напълно игнорират този атрибут и повече от един век. Прозорците им винаги са открити и жителите на страната не изпитват дискомфорт от това. Но защо хората да искат да живеят пред всички и дори да превърнат тази особеност във визитна картичка на цяла държава?

Всеки, който някога е посещавал Амстердам или друг град в Холандия, не може да не забележи дизайна на прозорците, особено вечер, когато изливащата се отвътре светлина позволява да видите не само какво правят собствениците, но и интериорния дизайн до най-малкия детайл.

Но как се стига до този факт?

Смята се, че тази „традиция“ се появява в средата на 16 век, когато холандските земи са завладени от испанците. Жителите на кралството се бунтуват, за което плащат не само с живота си, но и с възможността да се затворят от целия свят с помощта на плътни завеси. Испанският губернатор Фернандо Аллварес де Толедо (по-известен като Великият херцог на Алба), назначен малко след бунта, забранява завесите, за да може всяко семейство да бъде контролирано от улицата. Благодарение на пълната откритост е лесно да се разбере дали се организират революционни срещи или, което е още по-лошо, тайни оръжейни работилници.

Кървавото управление на главния съветник на испанския крал продължава 6 години и след заминаването му законът е отменен, но хората не бързат да върнат завесите на прозорците. Според историци те са се опитвали да покажат, че са уважавани хора и че нямат какво да скрият с покрити прозорци. Те не нарушават закона и спазват правилно нормите на християнския морал.

 

Оттогава жителите на кралството завинаги са забравили за завесите и защо това се е случило. Сега откритостта се превърна в своеобразна демонстрационна на това, което едно семейство притежава

Сподели: