Трик за организация на хладилника, който всички ще харесат

За да не изхвърляте повече храна  

716

Представете си следната ситуация. Отивате в магазина и купувате всичко необходимо за седмицата - плодове и зеленчуци, тестени изделия, яйца, масло... Прибирате се у дома, разопаковате всичко и…решавате, че заслужавате награда за тазиупорита работа, като поръчвате храна отвън.

Тези продукти не са за хладилникаВижте кои продукти страдат от студената среда

Да, идеята да готвим след работа съвсем не е привлекателна, но според блогърката Оливия Мюнтер причината за това се крие и начина, по който организираме хладилника си.

Наблюдения на Оливия показват, че ако продуктите бъдат подредени по определен начин, шансът да изхвърляме храна значително намалява. Тя споделя своя начин на организация и показва как да направим така, че да не забравим за сиренето, за онази шунка от миналия пазар или за плодовете, които тъжно гледат от чекмеджето.

6 стъпки за организиран хладилникОрганизирането на хладилника може да ви помогне да планирате и приготвите храната, да разпределите обяда и да изхвърляте по-малко остатъци

Освен това този метод може да ви стимулира и да събуди кулинарните ви фантазии.

Оливия пазарува хранителни стоки веднъж седмично или на всеки две седмици. Когато се прибере, вместо да слагам всички подправки и сосове на рафтовете на вратата, подрежда там най-нетрайната си храна:

На първия рафт, най-близо до горната част на вратата, слага сирене и листни зеленчуци.

На средния рафт на вратата поставя неща, които може да издържат малко по-дълго, но все пак не бива да се забравят, като наденица или яйца.

На третия рафт слага подправки, които използва най-често.

Останалите подправки? Те отиват в задната част на долния рафт или в чекмеджето.

Така, когато отвори хладилника си, тя знае какво трябва да се използва скоро и какво може да почака малко. Освен това реално употребява храната, преди да се развали и поддържа всичко свежо.

След двумесечен експеримент резултатът е, че готви повече, но губи по – малко храна, пести пари, защото вече не купува излишни продукти и бонус – не се налага да чисти хладилника толкова често.

Друго предимство на този малък трик? Той дава възможност да разгърнете фантацията си. виждате, че остава малко спанак, който е сред бързоразвалящите се продукти. Тогава защо да не направите ризото? Или ако никой не го харесва, знаете, че просто няма да купите следваия път, а не да взимате всяка седмица с идеята, че трябва да се опитате да го пробутате  на децата.

Опитайте този тип организация. Може да работи и при вас!

Aнатомия на здравословния хладилникСамо няколко трика ще ви помогнат да се храните по-здравословно
Сподели: