Три начина да отоплим ефективно дома си

Кой вариант е най-подходящ за жилището, в което живеем  

11235

Зимата вече е на прага ни, дните станаха все по – къси, а навън все по – рано се стъмва. Само част от причините хората да прекарват повече време в домовете си. Няма по – приятно и хубаво усещане да влезеш в един топъл и уютен дом, където да се отпуснеш и да почиваш пълноценно. И ако уютът зависи от обзавеждане, декорация, цветове, аксесоари и лични предпочитания, то топлината е въпрос на един добре обмислен избор и премерено решение. Често още преди началото на отоплителния сезон пред много от нас възниква проблемът  - с какво да се отоплявам, за да имам максимум комфорт с минимум сметки. Изборът на варианти за отопление е огромен, но има три много ефективни и икономични начина, с които ще постигнете идеалната за вас атмосфера.

Инфрачервено отопление

Все още не толкова популярно у нас, инфрачервените панели са много добър вариант за отоплене както на малки помещения, така и на къщи. То е определяно като отоплението на новото хилядолетие. Инфрачервените лъчи преминават безпроблемно през въздуха с почти никакви загуби, достигат твърдите обекти, предмети и повърхности и ги затоплят лъчисто, те, от своя страна, акумулират топлината за дълъг период от време и я отдават на въздуха в помещението. Това отопление е изключително енергоефективно, в сравнение с масовите конвенционални уреди за отопление, благодарение на преобразуваната до 98% електрическа енергия в инфрачервено излъчване.

Сред предимствата на инфрачервеното отопление е, че въздухът не се ползва за транспортьор на топлинната мощност, с което се намаляват значително топлинните загуби.

Инфрачервените уреди за отопление са панели, които може да монтирате на стената у дома. Освен че са изключително ефикасни, те са и много красиви. Може да избирате между панел огледало, картина, бяло или черно стъкло.

Според експерти ако имате месечен разход за енергия над 200 лв., използвайки конвенционални отоплителни системи (духалки, електрически и маслени радиатори, акумулиращи печки и др.),  при употребата на инфрачервени панели за отопление ще успеете да го намалите с до 50% и ще плащате до 100-120 лв. на месец, т.е. с 80-100 лв. по-малко всеки месец!

За къде е подходящо: Освен, че е енергийно ефективно, инфрачервеното отопление премахва влагата и мухъла по стените и създава напълно нов и приятен микро-климат в помещенията. Това го прави подходящ избор за всяка една стая у дома – къща, апартамент, вила, офис.

Подово отопление

Всеки знае, че когато ни е топло на краката, комфортът за цялото тяло е най-голям. А един ефикасен начин да постигнем това е чрез подово отопление у дома. С него се излъчва постоянна и здравословна топлина, няма шум, няма монтаж на отоплителни тела. Температурата се контролира чрез термостат.

Подовото отопление може да бъде монтирано под всякакви подови настилки – ламинат, паркет, гранитигрес, балатум, мокет, килим... Съвременните системи, които са на пазара, се нагряват изключително бързо, генерират по-консистентна топлина, гарантират здравето и комфорта без опасност от токов удар и електромагнитни лъчения.

При лъчистите отоплителни системи значително намалява и дори изчезва вероятността от алергии, конденз и мухъл, прах.

Ако се спрете на този тип отопление, единствено трябва да направите малко по – голяма първоначална инвестиция, която се изплаща с времето. Ползите, които получавате са по-малки загуби на топлина, по-голям комфорт, здравословна среда, икономия на енергия.

За къде е подходящо: За абсолютно всяка стая у дома – от банята, през кухнята и хола, до детската стая. Освен това е предпочитан вариант за отопление на големи складови помещения, гаражи, ресторанти, магазини, офиси.

Термопомпи

Това е, може би, най-енергоефективното отопление, но изисква най-голяма първоначална инвестиция. С нея ще си гарантирате до 70% по-ниски сметки за отопление, охлаждане и топла вода. Термопомпата взима (краде) топлинна енергия от външен източник на топлина (например подпочвени води, които са с постоянна температура) и я траспортира до краен топлоотдаващ уред (радиатор, конвектор, подово отопление...)  за което използва минимално количество електрическа енергия (ток). От там идва голямата ѝ ефективност, защтото тя НЕ произвежда топлинна енергия,а само я транспортира от по-хладна към по-топла зона.

Термопомпите се разделят на база източника на топлинна енергия. Най-често срещаните добиват топлина от въздуха, водата и земята. Сред по-предпочитаните са термопомпени системи – въздух – вода и вода – вода.

Системата въздух – вода използва външния въздух като източник на топлина през зимата и като система за охлаждане през лятото. Системата с източник земя (геотермална термопомпа), черпи топлина от земята, където целогодишно температурите са по-постоянни.

Термопомпите, използващи външния въздух са по-често срещани и използвани, защото са по-евтини и по-лесни за инсталиране. Термопомпите със земен източник обаче са много по-ефективни, но естествено малко по-скъпи.

Отопление с термопомпа е едно от най-енергийно ефективните решения за отопление и охлаждане на къщата, вилата или офиса. Обикновено при консумиране на 1 kW електрическа енергия, термопомпата ще достави около  4 kW топлинна енергия, „открадната” от въздуха.

Сред другите предимства на термопомпите са по-високите нива на комфорт и равномерното затопляне на помещенията.

За къде са подходящи: заради високата инвестиция и принципа на работа, те са чудесен избор за осигуряване цялостното отопление, охлаждане и топла вода за къщи, офиси и апартаменти. 

Сподели: