Щори и още 4 опции за смяна на пердета, ако са ви омръзнали

Щори и още 4 опции за смяна на пердета, ако са ви омръзнали
Източник: unsplash.com

Когато говорим за декорацията на прозорците, обикновено си предствяме лек, полупрозрачен тюл и плътни завеси. Но дали тази опция е единствената? Предлагаме ви няколко алтернативни решения за всички, които не искат завеси или искат да направят интериора по-оригинален.

Кога можете да спрете да използвате завеси?

Завесите постепенно излизат от мода, отстъпвайки място на други дизайнерски опции. Освен това някои собственици на апартаменти прибягват до напълно драстични решения, оставяйки прозорците празни, по подобие на скандинавските къщи. Но това не означава, че трябва да правите същото, само за да угодите на тенденциите. В крайна сметка те се сменят много по-често, отколкото правим ремонти. Ако харесвате завеси, английски или френски модел, елегантен тюл, не се спирайте - не се колебайте да допълните интериора си с тях. Просто се опитайте да изберете прости цветове и стилове, които ще бъдат актуални повече от една година.

Има обаче моменти, когато е по-добре да откажете завесите.

• ако стаята е тъмна и през прозореца не влиза достатъчно слънчева светлина;

• ако стаята е малка и трябва да освободите максимално наличното пространство, за да я направите визуално по-голяма;

• ако през прозореца се открива зашеметяваща гледка, на която искате да се любувате безпрепятствено през целия ден;

• прозорецът е с нестандартна форма, благодарение на което е ярък акцент в интериора;

• в апартамента има домашни любимци, които обичат да „висят“ на завесите и да точат ноктите си върху тях.

С какво да заменим завесите?

Ако не искате да оставяте прозорците празни, използвайте алтернативни опции.

1. Щори

Изненадващо, но факт - щорите, за които никой не е чувал от дълго време, преживяват прераждане. Освен това те успяха да преминат от фасадите на сградите към интериора, заменяйки традиционните завеси.

В модерните проекти за дизайн на апартаменти вероятно ще забележите, че те най-често включват решетъчни щори, които се свързват със средиземноморски интериор. В повечето случаи капаците се създават от хоризонтални дървени летви в дървесен нюанс, по-рядко се срещат бели, сини и цветни варианти.

Капаците вместо пердета са смело и нестандартно решение. Вероятно затова привличат толкова много внимание. Въпреки това, интересният външен вид не е единствената причина, поради която трябва да ги разгледате по-отблизо.

Те са идеален вариант за страдащите от алергии - за разлика от завесите, щорите практически не натрупват прах. А и се почистват много по-лесно – просто избършете с влажна кърпа. Щорите осигуряват отлична защита от слънчева светлина. Освен това те разпръскват добре светлината, така че нито едно кътче в стаята не остава тъмно и създават впечатляващи светлинни ефекти.

Когато са затворени, те помагат да се запази топлината в стаята, предпазват от шум, подходящи са за малки помещения, тъй като не претрупват пространството и изглеждат леки и ефирни. Щорите подчертават формата на прозореца, което е особено важно, ако е нестандартно, например. Подходящи са за използване във всеки интериор, независимо от стила, в който са декорирани: скандинавски, средиземноморски, прованс, кънтри, еко стил и др.

Много хора свързват щорите с типичните за офисите пластмасови конструкции. Модерните варианти обаче изглеждат много по-представителни - не е изненадващо, че те отдавна са се преместили от работни помещения в жилищни апартаменти и се чувстват страхотно там.

Ако сте готови да разгледате щорите като алтернатива на завесите, помислете за продукти, изработени от дърво, бамбук или метал, които имат тънки хоризонтални ламели.

Друго предимство на тези дизайни е тяхната гъвкавост. Те изглеждат еднакво добре в хола, спалнята или кухнята. В последния случай щорите ще бъдат особено подходящи, тъй като, за разлика от текстила, те не абсорбират миризми. Стилът на интериора също няма значение: не се колебайте да използвате алтернативни завеси в таванско помещение, хай-тек, сканди апартаменти и т.н.

3. Ролетни щори

Те са много достъпна опция и се предлагат в много разновидности, за да изберете дизайна, който най-добре отговаря на вашите изисквания. Така че, ако стаята е на слънчева страна и трябва напълно да блокирате потока светлина в стаята, изберете затъмняващи завеси. Ако искате вашата спалня, кухня или всекидневна да имат много слънчева светлина, дайте предпочитание на конвенционалните модели, които могат да я разсеят. Друго предимство на ролетните щори е, че при необходимост могат да отворят напълно прозореца и да станат напълно невидими.

4. Японски панели

Тази опция е най-малко известна, но не по-лоша от останалите. Панелите, изработени от плат, се отличават с простота, сдържаност, елегантност и сбитост, така че ако декорирате апартамент в минималистичен стил, обърнете внимание на тях.

Дизайнът се състои от широки вертикални панели, които се движат хоризонтално по специална корниз. Може да избирате измежду плътни и полупрозрачни модели. Първите могат да играят ролята на завеси, а вторите като завеси, така че ако желаете, можете да комбинирате двата вида японски панели.

5. Витражи и цветни стъкла

Необичаен и оригинален начин за декориране на прозорец без завеси е стъклописът и цветното стъкло. Обикновено срещаме такова решение в църкви, музеи и исторически сгради, но не е много типично за жилищни апартаменти. Това обаче изобщо не означава, че ако желаете, не можете да използвате витражи във вашата спалня, хол или дори баня. Цветни вложки, флорални шарки и геометрични шарки могат да се използват както в цялата стъклена площ, така и като акценти.

За още идеи за дома последвайте ни в
Сподели:
Абонирай се за нашия бюлетин
Какво търсиш?...